Festival Eurosonic Noorderslag in Groningen speelt zich dit jaar helemaal digitaal af, en de bijbehorende conferentie dus ook. Dat valt niet mee, maar het is in ieder geval iets.

De rij. Die hoort bij Eurosonic Noorderslag. Bij de bands, maar ook bij de conferentie (in oud-normale tijden in cultuurcentrum De Oosterpoort) en zeker bij de incheck (doorgaans in hetzelfde gebouw). En die rij, het wachten: bij het inloggen verging het mij net zo. Mooi, zo komen we wel in de stemming.

Misschien lag het aan mij, misschien aan mijn aftandse MacBook of een verouderde versie van Chrome (op telefoon op tablet doet de boel het sowieso niet), maar het inloggen ging verrekte traag. En dan kun je toch beter in een fysieke rij staan, met wat aanspraak links en altijd wat te zien rechts, dan dat je aan je eigen tafel op je laptop met groeiende frustratie naar zo’n ronddraaiend cirkeltje staart.

De helpdesk constateert verder geen grootschalige problemen, dus het zal echt aan mij liggen. Over die helpdesk: die reageert razendsnel via de chat, en ene Meike is ook niet te beroerd om me per telefoon door de digitale chaos te leiden.

Succesful Covid Festival Formats

Maar zodoende heb ik wel het eerste rondje panels gemist. Ik denk, dat laat zich wel terugkijken, maar helaas, dat kan pas per vandaag. Echt jammer, want vooral het programma-onderdeel over gamemuziek en hoe dat verder werkloze muzikanten door tijden van pandemie kan helpen (titel, lekker woordspelig: Game Changers ) prikkelde de nieuwsgierigheid.

Natuurlijk is de coronacrisis, die ook zo diep ingreep in de wereld van concerten en festivals, vaker onderwerp van gesprek. In het programma-onderdeel Succesful Covid Festival Formats vertelden vertegenwoordigers van verschillende Europese festivals hoe zij zich door de coronatoestand heen denken te slaan: from online wizardry to ingenious social distanced camping configurations , volgens de omschrijving. De komende dagen (de conferentie duurt tot en met zaterdag) komen we dit onderwerp beslist vaker tegen.

Teams- of Zoom-vergadering

Maar ook andere hete maatschappelijke hangijzers van deze tijd komen aan bod, meer dan in andere jaren lijkt het wel - maar het is er ook de tijd naar. Dus kwam de positie van vrouwen in de livesector aan bod, en de gender gap en culturele toe-eigening in de muziekindustrie. Keith Harris, veteraan in die sector, vertelde over zijn ervaringen als Brit van Afrikaanse komaf.

Goed, her en der worden best dingen gezegd die de moeite waard zijn. Maar het is dus wel alsof je naar een Teams- of Zoom-vergadering zit te kijken. Sommige programma-onderdelen zijn zelfs van tevoren opgenomen, zodat via de chat meepraten ook niet eens lukte. Ter afwisseling zat ik tussendoor even in een Teams-vergadering van onze eigen redactie, en het verschil in ervaring was minimaal.

Zin in een biertje

Het ontbreken van fysieke wandelgangen en bars om mensen uit ‘het veld’ even te ontmoeten en aan te spreken, gaat op een gegeven moment zwaar wegen. Dat de homepage dienst doet als ‘lobby’ is een schrale troost. Daar zien we optredens uit betere tijden, flarden uit de news room , interviewtjes. De Groninger cultuurwethouder Paul de Rook legde onder andere iets uit over het Nederlandse coronabeleid - in lenig Engels, tegen zijn Nederlandse interviewer. Want de voertaal is nadrukkelijk Engels.

En toch. Toch kreeg ik in de loop van de middag dringend zin in een biertje, net als anders bij de echte conferentie. Dat biertje ging niet door, ‘t zou toch wat sneu staan zo op de keukentafel. Maar goed: ook al is de ervaring wat moeizaam, het is beslist beter dan niks.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Festivals
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct