Vanuit een lege en stille zaal van de Oosterpoort in Groningen trad maandagavond het Noord Nederlands Orkest op met solist Thomas Beijer. De Testen voor toegang-concerten zitten er weer op. De orkestleden applaudisseerden ditmaal niet voor dirigent of solist.

Beijer vertelde in een inleidend gesprekje dat hij van Bartóks Derde Pianoconcert houdt en het met dirigent Antony Hermus al eens in Duitsland heeft uitgevoerd. Al dat voorwerk was zeker hoorbaar bij zijn inzet in het eerste deel: de piano was daar boven murmelende strijkers wel heel gedecideerd krachtig aanwezig.

Die balans werd in de andere delen beter, zoals in het Adagio religioso met zijn koraalklanken en een nachtmuziek met vogelgeluiden, die van het orkest al hun fragiele glans meekregen. De energieke finale was zoals een finale hoort, maar toch bleef na afloop het gevoel hangen dat er veel en goed gespeeld was zonder dat er eigenlijk veel wezenlijks te beleven viel.

Noodlot

Hermus trad met de Vierde van Tsjaikovski in het voetspoor van Hartmut Haenchen die drie weken geleden de Zesde met het orkest uitvoerde. De Vierde opent (evenals de Vijfde ) met een noodlotsmotief, dat in het laatste deel een opbeurende gedaanteverwisseling heeft ondergaan. Die gang van donker naar licht – zoals Beethovens Vijfde , aldus Tsjaikovski – werd door het orkest met bravoure gebracht: van het noodlottig kopergeschal via de melancholie van het Andantino naar de uitbarsting van het slot.

In het langzame deel zong het orkest welhaast religieuzer dan in Bartóks Adagio en overal waren vooral de houtblazers zeer op dreef. Na het slot wisten we het zeker: hier was veel te beleven.

Bartók en Tsjaikovski luidden het einde van het seizoen in. Op 20 en 21 mei staat het laatste concert van het NNO voor de zomerstop op het programma, met twee componisten die elkaar kenden: Schumann en Brahms. De radio zal het uitzenden, heel misschien wel met publiek in de zaal. Op 12 juni herhaalt RTV Drenthe het tv-concert onder Hartmut Haenchen en met Annemarie Kremer.

Gebeurtenis : Noord Nederlands Orkest o.lv. Antony Hermus, met Thomas Beijer (piano). Programma : Bartók, Derde Pianoconcert; Tsjaikovski, Vierde Symfonie. Gehoord : 3/5, uitzending uit De Oosterpoort, Groningen


Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct