Ciske de Rat krijgt na musical ook wandeling

Het jongetje Ciske de Rat, bekend van de boeken van schrijver Piet Bakker, krijgt zijn eigen wandeling. Wandelgids Daan Bartels neemt liefhebbers mee langs belangrijke plekken in Amsterdam waar beide films over het straatschoffie zijn opgenomen.

De wandelingen gaan in het najaar van start, als een tweede versie van de musical in première gaat. Dat heeft Bartels donderdag bekendgemaakt.

De boeken van Ciske de Rat werden twee maal verfilmd, in 1955 en 1984. De eerste versie trok 2,5 miljoen bezoekers, de tweede 1,5 miljoen. In de jaren tachtig-versie werd de hoofdrol vertolkt door Danny de Munk, die nu ook weer in de musicalversie te zien is.

Cultuurgoed

"Het verhaal van Ciske de Rat is Nederlands cultuurgoed", stelt Bartels. "Bijna iedereen kent het. Beide films zijn in Amsterdam opgenomen en de locaties in de binnenstad en de Czaar Peterbuurt zijn nog altijd herkenbaar." Zo komen de deelnemers aan de wandeltocht langs de 'woonhuizen' van Ciske, het winkeltje van tante Jans en de school waar Cis les kreeg van meester Bruis.

De tochten vinden plaats met toestemming en medewerking van de uitgeverij van de boeken. Kaarten voor de Ciske-wandeling zijn via de website hetlied.nl te bestellen. Eerder organiseerde Bartels ook wandelingen rond de levensverhalen van Ramses Shaffy, Wim Sonneveld en Annie M.G. Schmidt.

Toon reacties