Bronzen borsten verkocht, maar blijven in gevangenismuseum

Het kunstwerk van Joop Snoep, uit 1983. FOTO BLOKHUISPOORT.NL

Het kunstwerk met bronzen borsten van Joop Snoep is verkocht en blijft toch in gevangenismuseum De Blokhuispoort. De nieuwe eigenaar geeft het in bruikleen.

Stichting Blokhuispoort bood twee kunstwerken te koop aan, om de kas te spekken, die vrijwel leeg is nu alles stil ligt door het coronavirus. De stichting heeft een deel van het voormalige gevangeniscomplex in Leeuwarden in gebruik als museum.

Het opvallendste van de kunstwerken was een bronzen plaquette met elf vrouwenborsten. Vroeger hing het in de gevangenis bij een trap, waar de gedetineerden de borsten zo vaak aanraakte bij het passeren dat het brons ervan glom.

‘Daarmee kunnen wij de komende twee jaar vooruit’

Wijkpanel Binnenstad deed het hoogste bod, zo werd woensdag bekend gemaakt: 4000 euro. ,,Daarmee kunnen wij de komende twee jaar vooruit’’, zegt Willem Helfrich, voorzitter van stichting Blokhuispoort. Het andere aangeboden werk, een schilderij met als titel De vlucht , is voor een onbekend, maar lager bedrag verkocht aan een particulier.

Het wijkpanel wil de plaquette behouden voor de gevangenis, vertelt voorzitter Peter de Boer. Het is de bedoeling dat het werk een opvallende plek krijgt, die tot een aantrekkelijke ,,selfieplek’’ in het complex wordt. Ook voor de inrichting daarvan wil het wijkpanel bijdragen.

Dat past in het streven om de binnenstad aantrekkelijk te maken voor bewoners en bezoekers, aldus De Boer. Zo zorgde het wijkpanel eerder voor de opvallende bestrating voor de ingang van de gevangenis, ontworpen door Tilly Buy en Gerard Groenewold, en voor een muurschildering die de herinnering aan De Overval in 1944 levend houdt.