Bowie viert verjaardag met Blackstar

69 wordt hij vrijdag, zanger en stijlicoon David Bowie. En op zijn verjaardag komt wereldwijd Blackstar uit, zijn 25e studioalbum. Ook in Nederland kijken veel fans reikhalzend uit naar het eerste album in drie jaar dat de Britse artiest heeft afgeleverd.

Bij Bol.com hadden tot vrijdag al honderden mensen het album gereserveerd om het op de verschijningsdatum in handen te hebben. ,,In aantallen is dit niet te vergelijken met de laatste release van Adele en Marco Borsato, maar we zien wel dat Blackstar erg populair is", aldus een woordvoerster van de webwinkel.

Groningen is op dit moment Bowiestad van Nederland. In het Groninger Museum loopt sinds 11 december de veelbesproken en drukbezochte tentoonstelling 'David Bowie is’. Vrijdag worden daar extra veel bezoekers verwacht, aangezien de NS een intercitytrein vanuit Zwolle naar Groningen laat rijden met een speciale 'Virtual Bowie Coupé’. Tijdens de treinreis kunnen passagiers daar met virtual realitybrillen een fictieve reis door het leven van Bowie bekijken, die een kleine drie minuten duurt.

Verrassen

De trein rijdt niet alleen deze vrijdag, maar ook nog tijdens alle weekends van januari. Hij rijdt maar eenmaal per dag, vertrekt om 11.47 uit Zwolle en stopt onderweg alleen nog in Assen. De NS verwacht Bowiefans, maar ook ,,nietsvermoedende reizigers die zich laten verrassen", zegt een woordvoerder.

Het Groninger Museum pakt vrijdag ook extra uit: een Groninger dj draait Bowienummers in de entreehal van het museum, bezoekers krijgen een Bowiegoodiebag en ’s avonds houdt oud-Toppoppresentator Ad Visser een lezing over zijn ontmoetingen met de veelzijdige artiest.

Blackstar verschijnt op cd, op vinyl en digitaal. Ook is het album te streamen.

Toon reacties