Bijzondere vondsten in sieradenwedstrijd

Mieke Westerduin

Ze had niet verwacht dat haar oproep tot tientallen inzendingen zou leiden, maar alle sieraden die ze toegestuurd kreeg waren ‘als cadeautjes’ voor kunstenares Hennie Broers.

Begin april deed Broers een oproep via haar nieuwsbrief. Ze is gespecialiseerd in het maken van sieraden van edelmetaal, vooral duurzaam zilver. Ze geeft ook lessen in dit materiaal. Vanwege de coronamaatregelen moest ze al die lessen afzeggen, dus vroeg ze of mensen sieraden konden maken van andere materialen; van alledaagse dingen die ze in huis hadden.

Cursisten en andere belangstellenden hadden tot 15 mei de tijd om hun werkstukken in te sturen. Dat heeft Broers geweten: ,,Er hebben wel vijftig mensen meegedaan!’’ Ze had enkel op haar cursisten gerekend, en niet op de belangstelling van veel anderen van buiten die kring. Zelfs van buiten Friesland deden mensen mee, uit Den Haag, Sittard en Arnhem. Maandag kwam de jury bijeen om de resultaten te beoordelen. De jury was onder de indruk van de originaliteit en kwaliteit van de inzendingen. Ze beoordeelde deze ook op draagbaarheid, het alternatief voor (edel)metaal, ontwerp en techniek. Daaruit rolde een aantal opvallende inzendingen, zoals een collier geregen van zonnebloempitten en druppelvormige uitsnedes uit spaarkaarten van Pietie Oosterdijk. ,,Daar word ik vrolijk van’’, was het commentaar.

Oosterdijk moest echter anderen voor zich dulden. Marga Stam gooide net iets hogere ogen met haar ketting bestaande uit koperkleurige dossierklemmetjes, en Marietje Mulder-Klunser stal de show met haar ring van opgerolde ritsen en een slangklem. De winnaar in deze categorie was Domina Liezenga met sieraden van papier, op elkaar geplakt en gelakt. Met haar broche Skries verdiende ze 35 euro aan materiaal.

In de andere, grotere groep waren de inzendingen zeer uiteenlopend. Van colliers van kleine ballonnetjes in neonkleuren tot ringen van skateboardplanken. Ontroerend waren de sieraden die een 71-jarige dame maakte uit slangen, klemmetjes en verloopstukjes van het stomamateriaal van haar man. Heel inventief was het idee van dikkoppige punaises en een gum met een handleiding waarin te lezen viel hoe die in een eigen patroon door de kleding in dat gum konden worden gestoken. En er dook nog meer bijzonder materiaal op, zoals sinaasappelnetjes, kroonkurken, takjes, golfkarton, garenklosjes, een theezeefje en veiligheidsspelden.

Mieke Westerduin werd derde met haar collier van schroeven en moertjes. Heidi Terpstra met haar armband van de witte, rubberen binnenkanten van bierdoppen deelde de tweede plek met Ine Kleinlugtenbeld, die van beschilderd textiel en knoopjes een bijzondere creatie maakte in grijsblauw en koperkleur. Het was Aryewinder Bhagirath uit Den Haag die de show stal met zijn collier van vernuftig in elkaar gehaakte lipjes van knoflooknetjes. Hij mag. zodra de regels dat weer toelaten, een zilvercursus volgen bij Broers. Die heeft met Vincent Schiphorst alle inzendingen gefotografeerd. ,,Ik ga een catalogus maken, in de vorm van een poster.’’ En zodra er een geschikte locatie is gevonden, organiseert Broers een expositie.