De Leeuwarder Willemskade bij een vorig aflevering van 'Krijg De Bibbers'.

Bibberen op de kade met Dolf Verroen

De Leeuwarder Willemskade bij een vorig aflevering van 'Krijg De Bibbers'.

Bewoners van de Westerkade in Leeuwarden organiseren voor de derde keer het winterverhalenfestival Krijg De Bibbers. Ook schrijver Dolf Verroen is van de partij.

Voor de derde winter op rij slaan de bewoners – zowel die van huizen als van schepen – van de Westerkade de handen ineen en trakteren ze hun stadsgenoten komend weekeinde op het winterse verhalenfestival Krijg De Bibbers.

Inititatiefnemer Henk Dillerop, dichter en galeriehouder, maakte voor deze editie de poëziebundel Ver Heen met werk van 32 dichters uit Nederland en Vlaanderen. Het boek is op het festival te verkrijgen.

Kinderboot

Sowieso speelt de dichtkunst een belangrijke rol tijdens dit – gratis toegankelijke – evenement, want net als in voorgaande jaren is er een zogeheten Defilé van Dichters: op trapjes en bordessen, aan boord van schepen en in huiskamers wordt poëzie voorgelezen, onder meer door Marrit Jellema.

En stadskunstenares Jamilla Faber schrijft zondag ‘live’ reisgedichten, op een oude typemachine, in de galerie van Dillerop.

Het past allemaal bij het thema Verre Bestemmingen, over verre reizen, grote dromen en ongewisse einddoelen. Auteur van het Kinderboekenweekgeschenk Dolf Verroen komt voorlezen op de Stânfries. Dat schip wordt omgetoverd tot kinderboot. Een multicultureel kinderkoor komt er zingen en stichting Vrolijkheid zorgt voor vertier.

Filmtalent

Kunstenaar Hein de Graaf gaat zijn DNA2018-project voor Culturele Hoofdstad presenteren. Belangstellenden kunnen bij hem een DNA-buisje vullen. In de bus van LWD2018 zijn korte animatiefilms te zien van het aanstormend filmtalent Rimar Bouma.

Dillerop: ,,Het is allemaal heel vergelijkbaar met wat we vorig jaar hebben gedaan, met als nieuwtje dat we dit jaar afsluiten met een Nabibberfeest in de foyer van De Harmonie.’’

De vertellers, singer-songwriters en dichters die aan het festival meedoen, doen dat onbezoldigd. ,,We hoeven opnieuw geen entree te heffen’’, aldus Dillerop. ,,Iedereen vindt het gewoon heel leuk om mee te doen.’’ Zelf gaat hij misschien nog een gedicht voorlezen, maar verder gaat hij vooral ‘wat heen en weer lopen’. ,,Er moeten nu eenmaal ook mensen zijn die de dingen een beetje in de gaten houden, hè.’’

Krijg de Bibbers: zondag, van 13 tot 17 uur aan de Westerkade, Leeuwarden. Toegang is gratis.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct