Beroemde dialogen in zomertheater WIG

ILLUSTRATIE GERCO VAN BEEK

De hele zomer zonder theater, dat zagen de acteurs van WIG Producties niet zitten. Daarom spelen ze Toch! , een selectie uit de mooiste theaterdialogen tussen man en vrouw.

Al zijn de regels voor theaterproducties versoepeld, de iepenloftspullen van dit jaar gaan definitief niet door. Ook Maistiid in Ryptsjerk niet. De hele zomer zonder voorstellingen te spelen? Dat was ,,een gedachte waar we niet aan kunnen en willen wennen’’, aldus een verklaring van WIG Producties. Tijdens Pinksteren, bij een kampvuurtje, kwamen ze op het idee voor Toch! .

Al filosoferend en dromend noemden ze een voor een droomstukken, scènes en rollen die ze ooit nog eens wilden spelen. Daar kwam een heel lijstje uit, met namen als Edward Albee ( Who’s afraid of Virginia Woolf? ), Harold Pinter ( Betrayel ), Neil Simon, William Mastrosimone en Tennessee Williams. En ook Margreet de Heer, WIG’s eigen huisschrijver.

‘In bûnte samling oer leafde en striid’

Toch! wordt een collectie van de mooiste theaterdialogen tussen man en vrouw, gespeeld in wisselende bezetting. ,,En ek ien tusken twa froulju’’, aldus producent Simone Montsma. ,,It wurdt in bûnte samling oer leafde en striid.’’ De spelers zijn Kimberley Piek, Catrien van der Molen, Bram Adriaansz en Jan-Tiede Bouma. Hans van Buuren neemt de regie op zich, de muziek is van Martin Beekman.

De voorstelling wordt drie avonden in de weken van augustus gespeeld in een grote tuin in Ryptsjerk, waar zo’n 25 personen per avond coronaproef kunnen plaatsnemen. ,,Dêr wie gjin fergunning foar nedich, om’t it yntym is. Dit is in ‘melding’, seit de gemeente’’, aldus Montsma. De acteurs mogen elkaar wel aanraken. ,,It giet perfoarst om de leafde, dus dat is wol moai.’’

Kaartverkoop (15 euro incl. consumpties) en informatie vanaf 1 juli via www.wigproducties.nl