Artistiek leider en NNT zijn definitief uitelkaar

Julie van den Berghe is weg als artistiek leider het Noord Nederlands Toneel. Zij en het NNT zijn akkoord over de ontbinding van haar contract.

Dat bevestigt directeur Harmen van der Hoek van het NNT. Van den Berghe was sinds 1 januari in dienst van het Groningse gezelschap. Dat vormt een combinatie met Club Guy & Roni, onder artistiek directeurschap van Guy Weizman. Naast Weizman, met zijn dansachtergrond, moest Van den Berghe de toneelpoot aanjagen. Dat het al snel niet goed zat, werd duidelijk tijdens Oerol.

Van den Berghe regisseerde op het festival de grote voorstelling Penthesilea die - daarin waren pers en publiek eensgezind - totaal mislukte. Weizman sloopte na de première een uur uit de lange productie, waar zij niet veel beter maar in elk geval korter van werd. Vervolgens trok het NNT een week na Oerol de stekker uit Het Huis van Bernarda Alba , de eerste grote zaal-voorstelling die Van den Berghe voor het NNT zou maken. De première stond gepland voor 7 oktober, maar al voor de eerste repetitie greep de leiding in. Er was nul vertrouwen dat het goed zou komen.

Met twee van zulke momenten in het eerste half jaar was duidelijk dat de samenwerking van korte duur zou zijn, ook al had Van den Berghe naar verluid verder gewild - ze is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar. Onlangs kwamen het NNT en zij, volgens Van der Hoek in goed overleg, overeen dat haar vertrek voor beide partijen het beste was. ,,Dat vindt het NNT, maar zijzelf ook.’’ Ze had een dienstverband van vier jaar, en krijgt een aantal maanden salaris mee, ,,volgens goed werkgeversschap’’.

Huisdramaturg Robbert van Heuven zoekt nu in haar plaats naar repertoire en begeleidt de talenten. Van den Berghe wordt als regisseur eerst niet vervangen. Het NNT zet volgend seizoen een gastregisseur in. Van der Hoek: ,,Daarna zien we verder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur