Arcadia, de driejaarlijkse manifestatie die het vervolg is op Leeuwarden-Fryslân 2018, wil met cultuur nieuwe perspectieven schetsen voor een duurzame samenleving en een gezonde mienskip.

Arcadia maakt vandaag de hoofdlijnen van het programma bekend, de nadere invulling volgt de komende maanden. Deze ‘triënnale’ begint over precies een jaar en duurt honderd dagen, van 7 mei tot en met 14 augustus 2022.

De grootste programma-onderdelen zijn Bosk , Paradys en Iis. Oerol-oprichter Joop Mulder, in januari plotseling overleden , was de initiator van Bosk , zoals eerder gemeld een ‘wandelend bos’ van meer dan duizend bomen, dat zich in honderd dagen door de Leeuwarder binnenstad beweegt. Daaromheen vinden verschillende culturele en educatieve projecten plaats. Landschapskunstenaar Bruno Doedens, die voor Bosk al jaren met Mulder samenwerkte, trekt nu de kar.

Landgoederen en het groen

Paradys is een beeldende-kunstmanifestatie die zich niet alleen afspeelt in Oranjewoud, maar ook de schoonheid en de geschiedenis van de landgoederen en het groen aldaar als onderwerp heeft. Ongeveer 20 vaak internationale kunstenaars maken speciaal voor deze manifestatie werk waarin ze daarop reflecteren. Criticus en tentoonstellingmaker Hans den Hartog Jager, die veel publiceerde over hedendaagse beeldende kunst en activisme, is de curator.

Iis is een community -project dat zich afspeelt rond de ijsbanen in deze provincie, die er doorgaans ongebruikt bij liggen en op die manier een treurige illustratie van de klimaatverandering vormen. Dat, en de energietransitie, is onderwerp van de verschillende onderdelen in dit project, waarvan de concrete invulling nog moet plaatsvinden - samen met de mienskip. Zeker is dat Tryater een voorstelling gaat maken op die ijsbanen, over de vraag: als gemeenschappelijk beleefde ijspret ons niet meer bindt, wat dan wel?

Lânskip, erfskip en mienskip

Lânskip, erfskip en mienskip zijn de drie lijnen in het programma, al zijn die op meerdere manieren vervlochten. ,,Bij veel projecten zitten ze alle drie in het DNA”, zegt Sjoerd Bootsma, artistiek leider van Arcadia. ,,Het gaat om de toekomst daarvan. Hoe geven we deze provincie aan de volgende generaties door als it bêste lân fan d’ierde? Hoe zijn we goede voorouders, hoe zorgen we dat dit over honderd jaar nog een leefbare omgeving is?” Hij rept van ,,vrolijk activisme”.

Andere opvallende projecten zijn De Baren , een community-project waarin aan de hand van het besef dat Leeuwarden gebouwd is op drie terpen de sociale samenhang van het Leeuwarder stadscentrum wordt onderzocht, en Broei , waarin jongeren van tussen 12 en 22, letterlijk van deze eeuw dus, worden gekoppeld aan professionals om hun eigen producties op poten te zetten.

Podiumkunsten

Podiumkunsten spelen een belangrijke rol door het hele programma. Een greep: de Amsterdamse groep Orkater, in 2018 present met Lost In The Greenhouse , maakt aan de IJsselmeerkust bij Oudemirdum Het verdriet van de Zuiderzee , over de gevolgen van ingrijpen in het landschap.

De Berlijnse groep Rimini Protokoll maakt een Friese editie van Cargo , een ‘mobiele locatievoorstelling’ waarin het publiek in een vrachtauto met een transparante zijkant door de provincie rijdt. Deze voorstelling, met de gevolgen van globalisatie als thema, was al in verschillende Europese steden te zien. De Arcadia-editie wordt waarschijnlijk opgebouwd rond de wereldwijde structuren van de zuivelindustrie.

City Of Literature komt met het programma Uitgesteld geluk : gebaseerd op de beroemde veertiende-eeuwse verhalenverzameling Decamerone van Bocaccio: honderd verhalen door jonge schrijvers, niet voor de pest van toen maar voor de pandemie van nu.

Drie triënnales

Deze eerste van de geplande drie (Bootsma: ,,en hopelijk dertig”) triënnales werkt met een begroting van 7,5 miljoen euro, 10 procent van die van LF2018. Daarvan komt 4 miljoen van de provincie. De gemeente Leeuwarden draagt 600.000 euro bij plus, vooral rond Bosk , veel hulp in natura. Voor datzelfde Bosk , en veel andere projecten, roept de organisatie nadrukkelijk vrijwilligers op. Het grootste deel van het programma is gratis toegankelijk.

De organisatie rekent op ongeveer 750.000 bezoeken (wat niet hetzelfde is als bezoekers) . Over instroom van buiten provincie- en landsgrenzen valt, wegens corona, weinig te zeggen.

loading

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Arcadia
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct