Appeltjes van Oranje 2016 uitgedeeld

De winnaars zijn nu bekend, maar officieel krijgen ze de Appeltjes van Oranje 2016 pas op 26 mei uitgereikt en wel door koningin Máxima. Met de appeltjes bekroont het Oranje Fonds initiatieven die verschillende groepen mensen verbinden en anderen inspireren.

Dit jaar gaan de Appeltjes van Oranje naar gemeenschappelijke voorzieningen die helemaal gerund worden door vrijwilligers: multifunctioneel centrum De Gaveborg in Oostwold, dorpshuis Ons Genoegen in Nieuwer ter Aa en ontmoetingscentrum De Pracht in Waalre.

Oostwold

Inwoners van Oostwold (Groningen) namen in 2003 zelf het initiatief om alle sociaal-maatschappelijke voorzieningen onder één dak te brengen (onderwijs, opvang, sport, dorpshuis en een coöperatieve supermarkt met sociale werkplekken).

Nieuwer Ter Aa

Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich ervoor in. In Nieuwer Ter Aa (Utrecht) misten bewoners een ontmoetingsplek en organiseerden ze zelf een dorpshuis met allerlei faciliteiten. In het Brabantse Waalre brengt ontmoetingscentrum De Pracht verbinding en saamhorigheid in het dorp.

Beeldje

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Toon reacties