De opera- en operettevereniging Animato in Leeuwarden stopt. Het doek valt na 63 jaar. De teleurstelling onder de 23 leden is groot.

Het is over en uit voor opera- en operettevereniging Animato in Leeuwarden. Financieel is het niet meer verantwoord om door te gaan, zegt vicevoorzitter Detty ten Dolle. ,,De kosten gaan wel door, maar we hebben geen inkomsten meer.” Als de vereniging niet oppast, stevenen ze op een faillissement af, ,,en dat willen we natuurlijk niet”. Het theaterkoor Animato verkeerde al een tijdje in dubio, maar corona gaf de vereniging het laatste zetje om ermee te stoppen.

De vereniging werd in 1957 opgericht en hield in 1958 voor het eerst een uitvoering voor donateurs en introducees in De Harmonie. In 1960 stond Animato in Zalen Schaaf. De verslaggever van de Leeuwarder Courant was onder de indruk en merkte op dat Animato ,,met een enthousiaste groep mensen tot knappe muzikale prestaties op een speciaal terrein weet te komen en daarmede een volle zaal, met ook jonger publiek, weet te boeien”.

Dat was toen. De laatste jaren nam de belangstelling van het publiek voor het genre alleen maar af, zegt Ten Dolle. Bovendien, jongeren wilden niet meer meedoen. De gemiddelde leeftijd van de leden was zo’n 65 jaar. Ook het instuderen van teksten werd een probleem. ,,In ons genre moet je de teksten uit het hoofd kennen. En als je ouder bent, wordt dat almaar lastiger.” Gevolg is dat tijdens optredens de zangfoutjes steeds moeilijker verbloemd konden worden, ook omdat er minder mensen op het toneel stonden. ,,We leverden helaas ook in op zangkwaliteit.”

Het werd ook steeds lastiger om de financiën rond te breien. Animato huurde voor de jaarlijkse opvoering in De Harmonie solisten en muzikanten in. Die professionals moeten worden betaald, terwijl er steeds minder publiek kwam kijken. En de kosten liepen door voor de huur van het kledingatelier, waar tevens alle bladmuziek wordt bewaard.

Animato heeft een enorme voorraad kostuums die in een eigen atelier – vier opslagboxen aan de Hooidollen in Leeuwarden – werden gemaakt. Het atelier heeft zo’n drieduizend stuks kleding, zegt voorzitter Sander Boonstra. Wat daarmee gaat gebeuren is vooralsnog niet bekend. ,,We hopen echt dat het een goede plek krijgt. De kostuums zijn altijd met veel liefde en aandacht gemaakt.”

'Veel van onze leden zitten in de risicogroep, die gaan echt niet repeteren'

In de hoogtijdagen telde de vereniging zo’n tachtig leden en werden er uitvoeringen van hoogstaand niveau gegeven. Daarbij werd onder meer medewerking verleend door destijds het Frysk Orkest en later ook het Nieuw Philharmonisch Orkest. Uitvoeringen als Showboat van componist Jerome Kern en tekstschrijver Oscar Hammerstein (2002) en The Mikado van componist Arthur Sullivan en tekstschrijver William Gilbert (2009) ontvingen van recensenten lovende kritieken en trokken volle zalen.

Animato had begin dit jaar Zar und Zimmermann van Albert Lortzing verplaatst naar april volgend jaar. ,,Maar dat optreden zou ons ook nooit zijn gelukt. Veel van onze leden zitten in de risicogroep, die gaan echt niet repeteren. Ik was ook niet van plan om te gaan”, moet Ten Dolle eerlijk bekennen.

Het laatste optreden van Animta is dus achteraf Orfeo en vond in 2019 plaats in de Koepelkerk in Leeuwarden. Dat is jammer, maar toch hoopt voorzitter Boonstra dat het daar niet mee eindigt voor de leden. Als het weer kan, wil hij graag nog eens met iedereen klinken op de vereniging. En dan hoopt hij ook met z’n allen nog een keer Reich mir zum Abschied noch einmal die Hände uit Viktoria und ihr Husar van Paul Abraham te zingen. ,,Zoals het een operettekoor betaamt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct