Floris de Gelder, de nieuwe directeur van LF2028, heeft 'altijd een vrolijk gemoed'

Floris de Gelder begint vandaag officieel als directeur van LF2028. ,,Nooit durven dromen dat ik deze baan zou krijgen”, zegt hij. Een kennismaking met een verbinder en groot liefhebber van Culturele Hoofdsteden.

Floris de Gelder verhuisde naar in Makkum (een van de huizen achter hem) om leiding te kunnen geven aan LF2028.

Floris de Gelder verhuisde naar in Makkum (een van de huizen achter hem) om leiding te kunnen geven aan LF2028. FOTO SIMON BLEEKER

Dit voorjaar was Floris de Gelder (53) nog op wereldreis. Hij had zijn woning in Utrecht verkocht en zichzelf een trip van zeven maanden gegund. De reiziger was neergestreken in Indonesië toen duidelijk werd dat zich een pandemie voltrok. ,,Ik zag het Nederlandse nieuws en besloot de reis af te breken en meteen terug te keren.”

Terug naar Friesland

Hij streek tijdelijk neer in het vakantiehuis van de familie De Gelder in Munnekeburen – de familie van zijn grootmoeder komt uit het dorp in de gemeente Weststellingwerf. En wat doe je als je werk- en dakloos bent? ,,Ik was van plan om me weer te vestigen in Friesland en verder te gaan als zzp’er”, vertelt De Gelder.

Maar toen viel zijn oog op een advertentie in de krant waarin een directeur voor de stichting LF2028 werd gezocht. Dat veranderde de zaak. Het is een baan die hem op het lijf is geschreven, zegt hij. ,,Maar toch durfde ik bijna niet te solliciteren, als iemand die al bijna dertig jaar niet meer in Friesland woont. Ik ben vereerd dat ik deze baan heb gekregen.”

Utrecht

De Gelder werd geboren in Utrecht, maar groeide op in Oudemirdum. Hij verhuisde later weer naar Utrecht voor zijn studie en is daar gebleven. Na een loopbaan in het bedrijfsleven bij onder andere KPN en Ahold werd De Gelder directeur van het Utrechtse Museum Speelklok. Ook was hij voor de VVD wethouder van cultuur en economische zaken in de gemeente Utrecht.

Het was in de tijd dat de stad ook meestreed om de titel Culturele Hoofdstad. ,,Het zou mooi zijn geweest als dat was gelukt. Maar Leeuwarden had nou eenmaal een beter verhaal.” Hij had voordien al veel Culturele Hoofdsteden bezocht. ,,Daar heb ik wat mee. Vind het mooi, die energie. Leeuwarden was ook prachtig om te bezoeken. De Reuzen, echt fantastisch.”

Paleis Soestdijk

Omdat de VVD na de verkiezingen de meerderheid verloor, verliet De Gelder de Utrechtse politiek. Hij werd in 2017 directeur van Paleis Soestdijk, maar vertrok in 2019 uit onder meer onvrede over het beleid van overheden. Zo liep de restauratie van het paleis grote vertraging op en zette de provincie Utrecht een streep door de bouw van woningen nabij het paleis. Dat geld was nodig om Soestdijk op te knappen en het de grandeur terug te geven.

Iemand van buiten

Naast De Gelder zijn Sjoerd Bootsma (artistiek leider) en Immie Jonkman (zakelijk en organisatorisch leider) toegevoegd aan het LF2028-team. Tijdens een wandeling op het strand van Terschelling hebben de drie afgelopen zomer kennisgemaakt. ,,En het klikte goed”, zegt De Gelder.

Bootsma is verheugd dat iemand van buiten de kar gaat trekken en fris tegen de organisatie aankijkt. En ook niet onbelangrijk: ,,De Gelder heeft een vrolijk gemoed.”

De directeur beschikt over de bagage die de Raad van Toezicht van LF2028 nodig acht voor de nieuwe fase die Culturele Hoofdstad ingaat. De Gelder kan, zegt hij, het culturele veld en het bedrijfsleven bijeenbrengen. Om van de internationale manifestatie Arcadia, die in 2022 wordt gehouden, een succes te maken is het nodig dat beide partijen elkaar weten te vinden, zegt hij. Immers, Arcadia wil cultuur als middel inzetten voor het realiseren van diverse overheidsdoelstellingen als een duurzame en sociale samenleving en het versterken van de economie.

Makkum

Deze week betrok De Gelder zijn nieuwe woning in Makkum. De buren hebben geholpen met het vinden van klusjesmannen. Vandaag is zijn eerste officiële werkdag. Hij gunt zichzelf 100 dagen om in te werken en kennis te maken met de diverse partijen.

En, hij houdt deze dagen een dagboek bij. ,,Iemand raadde mij aan om de nieuwe indrukken vast te leggen. Je bent geneigd ze anders weer te vergeten. Jazeker, van dit gesprek met de krant wordt ook een notitie gemaakt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
LF2028