Al veertig jaar Gute Nacht Freunde

HILVERSUM - Een op de drie radioluisteraars stemt 's avonds laat af op de uitzendingen van Met het Oog op Morgen.

Het NOS-programma bestaat veertig jaar en viert dit met een jubileumuitzending en het boek Was ich noch zu sagen hätte. In het boek van Uitgeverij Brandt vertellen veertig presentatoren over hun tijd bij het Oog. Sacha de Boer, een van hen, maakte portretten bij de reeks interviews.

Op 5 januari 1976 was de eerste uitzending. NPO Radio 1 staat hier maandag 4 januari uitgebreid bij stil met een jubileumuitzending vanuit bovenzaal Cloud Nine in TivoliVredenburg in Utrecht, waar oud-presentatoren onder anderen Hans Wiegel en Dries van Agt interviewen. Live-muziek komt van The Common Linnets.

Presentator Chris Kijne sprak in Berlijn Reinhard Mey, de zanger van Gute Nacht Freunde, al vier decennia lang de begin- en eindtune van het radioprogramma. Kijne: "De kracht van het Oog is de vaste formule. Als daar te veel aan verandert, dan maak je die kracht kapot.''

Luisteraars

Het Oog heeft een vaste schare luisteraars. Gemiddeld luisteren er 250.000 mensen. Het Oog bezorgt Radio 1 aan het eind van de avond een marktaandeel van 33 procent en dat is hoog voor de zender die gemiddeld 7 procent van de luisteraars aan zich bindt. Kijne: "Er zijn luisteraars bij die al veertig jaar luisteren. Het is voor een grote groep luisteraars een routine, een baken. Die zetten om 23.00 uur de radio aan en verwachten iets te horen waar ze zich thuis bij voelen."

Zelf presenteert Kijne het programma al meer dan vijftien jaar, de laatste jaren op maandagavond. "Het is geen personalityshow, want het blijft een journalistiek programma, maar je kunt als presentator wel je eigen kleur geven. Dat er op dat tijdstip een grote groep luisteraars op het programma zit te wachten doet iets met je als presentator, merk ik altijd."

Verdieping

"Het tempo van het programma is minder hoog dan bij het Radio 1 Journaal. We willen naast nieuws en actualiteiten juist achtergronden schetsen en verdieping en wisselen dat af met cultuur en onderwerpen over mooie nieuwe boeken. Dat vergt meer tijd."

Toon reacties