Danseres Hilde I. Sandvold temidden van zo'n 200.000 meelwormen.  Foto Søren Meisner

200.000 meelwormen gaan plastic eten tijdens Welcome To The Village

Danseres Hilde I. Sandvold temidden van zo'n 200.000 meelwormen. Foto Søren Meisner

200.000 meelwormen spelen de hoofdrol in een installatie van Recoil Performance Group, op festival Welcome To The Village. Omdat ze plastic eten.

Meelwormen: een nederige levensvorm, maar ze hebben wel wat voor op mensen. Ze eten plastic en ze breken het nog af ook. Als de mensheid zichzelf om zeep geholpen heeft door de wereld te overvoeren met plastic, zal de meelworm ons wellicht overleven.

Dat is een van de gedachten achter Mass-Bloom Explorations , de installatie die de komende dagen op festival Welcome To The Village te zien is. Dat meelwormen bepaalde soorten plastic, piepschuim vooral, kunnen eten en, belangrijker nog, afbreken, is niets nieuws. Maar sinds enkele jaren zijn ze onderwerp van diepgaand onderzoek: zou hier misschien de sleutel liggen voor de oplossing van het plasticprobleem?

Afbreekwerk

,,Het gaat dan vooral om de bacteriën, die het eigenlijke afbreekwerk doen'', zegt Tina Tarpgaard, regisseur van Recoil Performance Group (uit Denemarken). Het idee dat een eventuele nieuwe, dominante en plasticbestendige levensvorm zou kunnen afstammen van deze meelwormen, de opvolger van de mens die immers ook maar een nederige oorsprong heeft, vindt ze erg prikkelend, ,,ook al omdat we wormen doorgaans juist associëren met bederf, verval en dood."

Mass-Bloom Explorations is een doorlopende performance: een danseres (Hilde I. Sandvold) die zich traag beweegt temidden van 200.000 meelwormen, in een plastic bol. Waarbij ze zo min mogelijk van haar danspartners probeert te vertrappen.

,,Dat zal heus wel gebeuren", zegt Tarpgaard, ,,maar die dieren leven sowieso niet zo lang. En niemand doet moeilijk over het doden van insecten." Desondanks wordt er goed voor de dieren gezorgd. ,,We voeren ze niet alleen piepschuim, maar ook kippenbotjes. Een ironische omkering van de voedselketen: normaal gesproken worden meelwormen verkocht als kippenvoer. Zo nemen ze wraak om dat lot."

'Bio-artiest'

Tarpgaard, die een achtergrond heeft in de dans, bedacht dit concept samen met Pei-Ying Lin, een 'bio-artiest' uit Taiwan die nu in Eindhoven woont. ,,Het heeft te maken met alle discussies over de klimaatcrisis en dergelijke. Er is sprake van de zesde uitstervingsgolf, best mogelijk dat de mens daarbij ook aan de beurt komt. Op de totale geologische tijdsspanne neemt de mens maar zo'n minieme plek in, tenslotte."


De mens past dus wel enige bescheidenheid, wil Tarpgaard maar zeggen. Niettemin zijn de verhoudingen in die plastic bol wel duidelijk: heel veel meelwormen versus één mens, ,,maar die is wel heel groot." Het gaat ook om de relatie tussen die twee enorm uiteenlopende levensvormen, en de manier waarop ze verbonden zijn. ,,Daarom beweegt ze ook zo langzaam, zo voorzichtig. Om niet meer te doden dan strikt noodzakelijk. Mens en meelworm werken samen om die brokken piepschuim weg te werken. De danseres breekt ze in kleine stukken, en die dieren eten en verteren ze dan weer."

Cyclus van het leven

Het gaat dus ook over dood. ,,Dat hoort bij de cyclus van het leven, nietwaar? Ik ben niet tegen vlees eten, want ik heb geen morele problemen met het doden van levende wezens, dier of plant, om op te eten. Dat is deel van het leven, zo overleven we. Het heeft iets hoogmoedigs om je als mens aan die cyclus te onttrekken, door geen vlees te eten."

Danseres Sandvold houdt de hele procedure uren achter elkaar vol. ,,Na de eerste keer had ze het gevoel dat ze een marathon gelopen had. Maar het heeft ook een hypnotiserend effect op haar, zegt ze, en dat geldt ook voor de mensen die er naar kijken."

Lees ook: Blote lijven en handlezende orakels schudden de boel op, op WTTV

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct