16 grote artiesten van wie je niet wist dat het in Groningen begon: Eurosonic-doorbraken

Dua Lipa stond nog niet zo lang geleden op Eurosonic. Be the One werd een knaller van een hit. Foto: Dua Lipa

Eurosonic Noorderslag barst los! De artiesten die je nu nog met enkele tientallen kunt zien, spelen binnenkort misschien voor vele duizenden fans. Zo verging het in ieder geval deze namen. Een greep uit de acts die doorbraken rondom Eurosonic.

JP Cooper - 2017

JP Cooper speelde zijn September song in januari 2017 in platenzaak Plato in Groningen bij Eurosonic voor enkele tientallen mensen. JP Cooper speelt nu voor enorme mensenmassa’s. Zo stond hij vorige zomer op Pinkpop.

Rag’n’Bone man - 2016

Rag’n’Bone man was al wat langer bezig met muziek maken, maar brak in Nederland pas door rondom de tijd dat hij op Eurosonic stond in 2016.  Zijn grootste hits zijn Human en Skin. Of nou ja groot? Wat zullen we zeggen: Human heeft ruim 735 miljoen weergaven op YouTube…

Dua Lipa - 2016

Dus Lipa schreef het nummer Be the One in 2015 en stond kort daarna op Eurosonic in 2016. Is het Eurosonic dat haar die echte boost gaf? Feit is dat Be the One een knaller van een hit werd in vele landen. In Nederland kwam het nummer hoog in de hitlijsten in het voorjaar na Eurosonic.

Lost Frequencies - 2016

Ok, toegegeven, de knaller Are You With Me van was al een tijdje uit voordat Lost Frequencuies in 2016 op Eurosonic kwam spelen. Maar he, hij zegt het zelf hier: ,,Eurosonic is heel belangrijk voor me, want hier zijn heel veel mensen die me geboekt hebben voor komende zomer.’’

Oscar and the Wolf - 2016

Dat er een enorme wachtrij stond voor deze man was niet zo gek. Hij was feitelijk al doorgebroken. Oscar and the Wolf maakte het helemaal waar in Groningen: de tent op het Damsterplein explodeerde bijna bij zijn optreden. En sinds de zomer na Eurosonic stond hij werkelijk op ieder festival.

Nothing but Thieves - 2016

2016 was een vruchtbaar jaar. Nothing but Thieves maakte veel indruk en belandde bij Eurosonic in de spotlights. De band werd groter en groter na 'Groningen' en staat nu zelfs in 'onze' Top 2000 met de nummers Amsterdam en Sorry.

James Bay - 2015

Een paar dagen voor zijn optreden op Eurosonic kwam Hold back the River de Nederlandse hitlijsten binnen. Misschien bracht dat alles in een stroomversnelling. In ieder geval sprak iedereen bij deze editie over James Bay. En Hold Back the River, tja, wie kent dat nummer niet?

Hozier - 2014

Hozier werd vooral bekend door de hit Take me to Church. Hij speelde dat nummer in 2014 op Eurosonic. Hij werd geroemd en getipt als een van de grootste talenten.

George Ezra - 2014

George Ezra speelde Budapeast in 2014 op Eurosonic. Pardoes stond het nummer twee weken later hoog in de Nederlandse single top 100. Sindsdien ging het hard met Ezra. Is er nog een groot festival waar deze man niet speelt?

Christine and the Queens - 2014

Afkomstig uit Frankrijk. Christine and the Queens kende nog bijna niemand voor Eurosonic 2014. Na 'Groningen' ging het hard en speelde ze op vele plekken in Europa én daarbuiten. En weet je niet over wie we het hebben? Luister dan even het nummer Christine, hieronder.

Bastille - 2013

Hun eerste optreden in Nederland was in Vera, tijdens Eurosonic. En wat een naam is dit nu? Bastille is enorm groot geworden en steelt de show op vele festivals. Hun bekendste hit: Pompeii.

James Blake - 2011

James Blake uit Londen stond in 2011 op Eurosonic. In Simplon speelde hij onder meer Limit To Your Love, een nummer dat zou uitgroeien tot een grote hit. James Blake werd tweeënhalf jaar na Eurosonic onderscheiden met de Mercury Music Prize voor het beste album van Britse of Ierse makelij.

The XX - 2010

The XX was niet onbekend en werd hier en daar al opgepikt als grote nieuwkomer. De verwachtingen waren hooggespannen toen The XX in 2010 naar Groningen kwam bij Eurosonic. En ze werden ingelost. Na Eurosonic is de band alleen maar groter geworden.

Selah Sue - 2009

De Belgische Selah Sue kende nog bijna niemand. Op Eurosonic vertelde ze in 2009 al dat Milow haar eigenlijk ontdekte. Twee jaar later kwam haar debuutalbum uit en toen ging het hard. Ze stond op Pinkpop, Rock Werchter, Sziget, Lowlands en meer grote festivals. Ze kwam ook terug naar Eurosonic, maar dan om op grote podium van Eurosonic Air te spelen.

White Lies - 2009

White Lies werd in 2009 getipt als een van de mogelijke doorbraken. En inderdaad: het gaat de band goed sindsdien. Dit jaar speelt White Lies onder meer in het Amsterdamse Paradiso en ook in de Groningse Oosterpoort. Op 20 april.

Calvin Harris - 2008

Nog geen grote hit had hij gescoord in 2008. Dat ging jaren later wel anders. Calvin Harris stond in Simplon bij Eurosonic, ruim tien jaar geleden. Hij werkt met grote namen samen en weet veel nummers om te toveren tot hits.

Zijn we een belangrijke naam vergeten? Schroom niet ons te tippen in de reacties of via digitaal@dvhn.nl