14 cultuurinstellingen krijgen herkansing

Veertien cultuurinstellingen die een aanvraag hebben gedaan voor subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, krijgen die alleen als ze aan aanvullende voorwaarden voldoen. Dat blijkt uit de adviezen die de Raad voor Cultuur donderdag heeft gepubliceerd.

Het betreft onder meer het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Dat kan alleen bijdrage van bijna 1,8 miljoen euro krijgen als het museum duidelijk maakt hoe het de educatieve functie invult en hoe het nieuwe doelgroepen wil gaan aanboren. Ook moet het Scheepvaartmuseum inzicht geven in de geldstromen tussen het museum en de verwante stichting Het Scheepvaartmuseum Enterprise (HSME), die commerciële activiteiten ontplooit zoals de verhuur van het pand voor evenementen.

Het Zuidelijk Toneel zit ook in de 'nee, tenzij'-groep. Het toneelgezelschap krijgt 1,6 miljoen subsidie op voorwaarde dat het met een nieuw plan komt voor meer eigen identiteit, meer binding met regio en een beter verdienmodel.

De instellingen die van de Raad voor Cultuur een herkansing krijgen, hebben de rest van het jaar de tijd om hun plannen te verduidelijken of aan te passen. De nieuwe subsidieperiode gaat in 2017 in en duurt tot en met 2020. Voor de herkansers heeft de raad ruim 21 miljoen euro gereserveerd.

Toon reacties