Hij zwoer op het graf van zijn ouders dat hij niets met de moord op Hans Boschma uit Heeg te maken had. Het tegendeel bleek waar. De Jouster kreeg 16 jaar cel. Maandag diende zijn hoger beroep.

Het slotwoord was aan hem. ,,Ik vraag u ook mij recht te doen’’, sprak de inmiddels 55-jarige Jouster maandagmiddag in het Gerechtshof in Leeuwarden.

Hij zit sinds 2,5 jaar vast. ,,Tussen de dieven, verkrachters en moordenaars’’, somde hij op. ,,Allerlei slag mensen kom je daar tegen. Het schuim van de maatschappij.’’ En daar hoort hij niet, liet hij weten.

Noodweer

De Jouster is geen moordenaar, maar er was sprake van noodweer, zo hield hij ook vandaag weer vol. Want de 56-jarige boekhouder Hans Boschma had hem op die zesde februari 2018 eerst aangevallen, zo beweerde hij. Hem besprongen. Geduwd. Tot twee keer toe zelfs. En een touw om de nek gelegd.

Lees ook | Hof gelast nader onderzoek naar gesteldheid verdachte ‘wurgmoord’ Heeg

Dit zou zijn gebeurd nadat de Jouster Boschma om geld had gevraagd voor Boschma’s neef, die vier jaar lang bij de Jouster in woonde.

De boekhouder had op verzoek van de inmiddels overleden vader van de man de erfenis geregeld. En dat deed die volgens de Jouster niet naar behoren.

Raspend, rochelend geluid

Zo schoof Boschma pas na een paar aanmaningen voor de haartransplantatie die de kostganger van de Jouster had ondergaan. Die werkte in de evenementenbranche, een sector waarin het uiterlijk er nogal toe doet, lichtte de man toe.

Bij het voelen van het touw knapte er iets bij de Jouster. Sinds hij als kind eens bijna stikte, is hij bang voor alles wat naar wurging riekt. Dus legde hij het koord om de nek van Boschma om dit vervolgens aan te trekken.

Lees ook | Wurgmoord Heeg keert terug bij gerechtshof

Tot hij een raspend, rochelend geluid hoorde. Daarna verliet hij ,,in blinde paniek’’ de woning van de boekhouder aan de Molefinne. In de veronderstelling dat Boschma nog leefde.

Bijzonder dat hij een ander datgene aandeed waar hij zelf zo bang voor was, merkte de rechter op. En ja, hij is zich ervan bewust dat hij Boschma’s leven nog had kunnen redden. ,,Die gedachte heb ik elke avond’’, meldde hij. Wat hij dan doet? ,,Huilen.’’

Kop in het zand

Dat heeft hij opnieuw geleerd in de gevangenis, waar hij psychische hulp krijgt. Want in het gezin waarin de Jouster opgroeide, was het tonen van emoties taboe. Het leven verliep thuis niet altijd even gemakkelijk. Een zus liet zelfs doorschemeren dat er sprake was geweest van misbruik.

loading

In plaats van zich bij de politie te melden, stak hij de kop in het zand, zoals hij het zelf beschreef. ,,Uit schaamte voor mijn kinderen. Ze hebben beiden rechten gestudeerd. Ook hun toekomst stond me voor ogen. Stel dat er een antecedentenonderzoek wordt gedaan en daaruit blijkt dat ze een criminele vader hebben...’’ De man is eerder al eens voor een geweldsdelict veroordeeld.

Tijdens de eerste politieverhoren ontkende hij alle betrokkenheid bij de dood van Boschma. Hij zwoer op de gezondheid van zijn kinderen en het graf van zijn ouders dat hij van niets wist.

Diepe schaamte

Hij gaf aan dat nu ,,onbegrijpelijk’’ te vinden. En zich ook daar ,,diep’’ voor te schamen. Evenmin als de rechtbank eerder deed, geloofde de advocaat-generaal niets van de Jousters relaas. ,,Ongeloofwaardig’’, zo oordeelde hij. ,,De verdachte blijft volharden in zijn leugens.’’

Boschma kon niet veteren. En dus ook geen wurglus maken. Over de plek waarop de zogenaamde worsteling had plaatsgevonden, was de Jouster vaag. Hij had financiële problemen en moet naar Heeg zijn gekomen om Boschma te beroven en te doden. De dood moest op zelfmoord lijken.

Boschma’s nabestaanden lieten via advocaat Nanne Greven weten een ,,zware dag’’ achter de rug te hebben. ,,Het viel niet mee het gelieg en gedraai aan te horen.’’ Maar het requisitoir van de advocaat-generaal geeft hun vertrouwen, zegt Greven.

De advocaat van de Jouster, Eva Bakx, vroeg vrijspraak. Als de straf gehandhaafd blijft, komt hij pas vrij als hij pensioengerechtigd is. En ,,van nullerlei waarde is’’ voor de maatschappij, aldus de Jouster. En dan heeft hij ,,geen toekomst meer.’’ Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Rechtbank
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct