Zuid-Korea verijdelt cyberaanval uit noorden

De Zuid-Koreaanse politie heeft een vermoedelijke cyberaanval uit Noord-Korea verijdeld. Vanaf een internetadres in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang werden meer dan 140.000 computers bij grote Zuid-Koreaanse bedrijven en overheidsinstanties gehackt en geïnfecteerd met kwaadaardige software, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag. De instanties slaagden erin de schadelijke software te verwijderen.

Hetzelfde internetadres werd in 2013 gebruikt bij een cyberaanval op Zuid-Koreaanse banken en omroepen. In maart onderschepte de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst een poging om in het controlenetwerk van het nationale transportsysteem binnen te dringen.

Volgens een Noord-Koreaanse overloper heeft Noord-Korea jarenlang gewerkt aan het ontwikkelen van de vaardigheid om computersystemen die openbare diensten regelen te verstoren of te vernietigen. De Verenigde Staten beschuldigden Noord-Korea in 2014 van een cyberaanval op Sony Pictures, waardoor de filmmaatschappij ervan afzag een komische film over een fictieve moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uit te brengen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement