Zuid-Korea beklaagt zich over quarantainemaatregel Japan

Zuid-Korea beklaagt zich over quarantainemaatregel Japan ANP

Zuid-Korea heeft zijn ongenoegen geuit over de maatregelen die buurland Japan heeft genomen tegen de verspreiding van het coronavirus. De Japanse premier Shinzo Abe kondigde deze week aan dat alle reizigers die arriveren vanuit Zuid-Korea en China twee weken in quarantaine moeten. Volgens Zuid-Korea is de maatregel "onredelijk en buitensporig".

Het Aziatische land heeft de Japanse ambassadeur ontboden voor tekst en uitleg. Ook zal Japan nog een formele klacht ontvangen, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Seoul heeft direct tegenmaatregelen genomen. Zo moeten Japanse toeristen onder andere weer een visum aanvragen. Zij hadden hiervoor vrijstelling. Ook moeten Japanse reizigers mogelijk een medische keuring doorstaan.

Een woordvoerder van de regering in Tokio verdedigt het besluit. Volgens hem is uitgebreid onderzoek gedaan naar wat gepaste maatregelen zijn om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Japan is niet het eerste land dat deze maatregel neemt.

Nauwe banden

De twee landen hebben nauwe economische banden. Ook zijn het twee belangrijke bondgenoten van de Verenigde Staten, maar de relatie onderling is vaak niet optimaal vanwege het Japanse koloniale verleden. Het land overheerste het Koreaanse schiereiland in de eerste helft van de vorige eeuw.

Zuid-Korea is na China het hardst getroffen door het virus. Er zijn meer dan 6000 besmettingen geconstateerd. Ruim veertig mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

home
net-binnen
menu