Zuid-Afrika geeft AstraZeneca-vaccins aan Afrikaanse Unie

Zuid-Afrika geeft AstraZeneca-vaccins aan Afrikaanse Unie ANP

Zuid-Afrika geeft zijn voorraad AstraZeneca-vaccins aan de Afrikaanse Unie. Het land gebruikt het middel zelf niet omdat het niet goed zou werken tegen een Zuid-Afrikaanse coronamutatie.

De vaccinatiecampagne werd opgeschort nadat bleek dat het vaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca nauwelijks bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse virusvariant. De hoop is nu gevestigd op het vaccin van farmaceut Johnson & Johnson, waarvan de eerste levering van 80.000 dosis deze week wordt verwacht.

Dat middel, waarvan 9 miljoen doses zijn besteld, moet nog wel worden goedgekeurd voor gebruik. Later volgen 20 miljoen doses van het Pfizer-vaccin. Doel is nog altijd dit jaar 40 miljoen mensen - twee derde van de bevolking - in te enten.

Het hard door het virus getroffen land geeft zijn 1 miljoen doses van AstraZeneca aan andere landen in Afrika. Er zit ook nog een bestelling van een half miljoen doses in de pijplijn

Zuid-Afrika heeft de piek van de tweede infectiegolf achter zich. Maandag werden iets meer dan 1000 nieuwe besmettingen gemeld, waar dat er begin januari nog 20.000 per dag waren. Meer dan 48.000 mensen in het land zijn overleden aan Covid-19.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland