YouTube verwijdert gewelddadige muziekvideo's

De Britse politie heeft YouTube gevraagd tientallen muziekvideo's te verwijderen die ertoe zouden bijdragen dat gewelddadige misdaad toeneemt. Vooral leden van bendes zijn steeds vaker betrokken bij steekpartijen en moorden in Groot-Brittannië. Scotland Yard heeft daarom in de afgelopen twee jaar vijftig tot zestig keer gevraagd om de verwijdering van een video.

Het persbureau Press Association meldde dat circa dertig keer aan het verzoek van de politie is voldaan. Het gaat voornamelijk om 'drill video's'. Dat is een stijl die oorspronkelijk uit Chicago komt, waarbij in de teksten steekpartijen en moorden tot in details worden beschreven en verheerlijkt. Ook wordt vaak enthousiast over geweld tegen vrouwen gesproken.

Er zijn ook bendes die zelf video's maken en via sociale media verspreiden. Ze wedijveren met andere bendes. Soms worden in de opnames leden van andere bendes met geweld bedreigd. Een woordvoerder van YouTube heeft bevestigd dat het medium met onder meer de politie en de gemeente Londen samenwerkt in acties gericht tegen materiaal van bendes dat inbreuk maakt op You Tube-richtlijnen of die illegaal zijn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement