Wetsvoorstel verkiezingshervorming door lagerhuis VS

Wetsvoorstel verkiezingshervorming door lagerhuis VS ANP

Het lagerhuis van het Amerikaanse parlement heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen waarmee het verkiezingsstelsel in de Verenigde Staten wordt hervormd. Of het voorstel, dat vooral met steun van de Democraten door het Huis van Afgevaardigden kwam, ook langs de Senaat komt, is nog te bezien.

De wetgeving is door de Democraten bedoeld "om een stem te geven aan Amerikanen die zich te lang buitengesloten hebben gevoeld", aldus volksvertegenwoordiger John Sarbanes. De verkiezingshervorming is een van de dingen die de Democraten met hun krappe meerderheid in het Congres zo snel mogelijk willen verwezenlijken.

Het wetsvoorstel moet verkiezingsprocedures stroomlijnen en zorgen voor minder barrières voor kiezers om hun stem uit te brengen. Ook gaan onafhankelijke commissies voortaan over het herindelen van kiesdistricten in plaats van de staten, als het voorstel wordt aangenomen.

Hervormingen

President Joe Biden heeft al toegezegd dat hij graag zijn handtekening onder de wet zet als die door de Senaat komt. Daarvoor is echter de steun nodig van alle 48 Democraten, de twee onafhankelijke senatoren en 10 Republikeinen. Die zijn niet blij met een aantal plannen in het wetsvoorstel en ook de conservatieve Democratische senator Joe Manchin heeft al aangekondigd tegen het wetsvoorstel te zullen stemmen.

De Democraten stellen dat de hervormingen nodig zijn om het Amerikaanse kiesstelsel democratischer te maken. Volgens de Republikeinen zouden de hervormingen er echter voor zorgen dat staten niet meer genoeg kunnen doen tegen stembusfraude.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland