'Wereld stevent af op vluchtelingenrecord'

De wereld stevent dit jaar af op een nieuw vluchtelingenrecord. Het wereldwijde aantal vluchtelingen bereikte medio 2015 een totaal van 20,2 miljoen mensen. Dat meldde VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag in een halfjaarlijks rapport.

Dit is de eerste keer sinds 1992 dat het aantal de 20 miljoen overstijgt. Het aantal ontheemde burgers in eigen land nam toe met 2 miljoen tot naar schatting 34 miljoen, blijkt uit de rapportage. In dit cijfer zijn alleen ontheemden opgenomen die de Unhcr momenteel ondersteunt. Het huidige totaal aantal ontheemden in eigen land zal pas medio 2016 bekend zijn.

Op basis van deze cijfers valt te vrezen dat in 2015 voor het eerst meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn. Dat betekent dat 1 op de 122 mensen in de wereld vluchteling of asielzoeker is, of binnen eigen geboorteland op de vlucht.

,,Vlucht en verdrijving kenmerken onze tijd'', zegt de vertrekkende VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres. ,,Het was nooit belangrijker dan nu om tolerantie, medeleven en solidariteit te tonen met mensen die alles verloren hebben.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement