Vredesoverleg Jemen voorlopig gestaakt

Vredesoverleg over Jemen is zondag in Zwitserland na vijf dagen vrijwel vruchteloos afgebroken. Het wordt 14 januari opnieuw geprobeerd. De speciale VN-gezant voor Jemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, heeft laten weten dat deze ronde van gesprekken beëindigd is. Het is niet duidelijk waar er in januari verder wordt gepraat.

Een staakt-het-vuren in Jemen dat met deze gesprekken van kracht zou worden, is niet overal nageleefd. De eerste gesprekken om de bloedige oorlog te stoppen waren in juni in Zwitserland zonder resultaat beëindigd.

De strijd tussen partijen in Jemen wordt steeds bloediger door de hevige luchtaanvallen die door Saudi-Arabië en bondgenoten worden uitgevoerd. Saudi-Arabië heeft zich tegen rebellen uit het noorden van Jemen gekeerd. Die noemen zich Houthi-rebellen. Ze komen uit de Zaydi-bevolkingsgroep die naar schatting 40 procent van de bevolking vertegenwoordigt. Saudi-Arabië ziet in die bevolkingsgroep een bedreiging omdat die niet soennitisch is en steun van Iran zou genieten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement