Voor het eerst voorverkiezingen VS uitgesteld om virus

Voor het eerst voorverkiezingen VS uitgesteld om virus ANP

De Amerikaanse staat Louisiana stelt de voorverkiezingen van de Democraten en Republikeinen uit. Het is voor het eerst dat een staat zo'n besluit neemt vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, bericht zender CNBC.

De voorverkiezingen zijn bedoeld om de officiële presidentskandidaten van de partijen te kiezen. In Louisiana had eigenlijk op 4 april gestemd moeten worden, maar kiezers moeten nu ruim twee maanden langer wachten.

De uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor de campagnes van de Democratische kandidaten. Oud-vicepresident Joe Biden (77) en senator Bernie Sanders (78) hebben uit voorzorg grootschalige campagnebijeenkomsten met hun aanhangers afgeblazen. Ook gaan ze zondag zonder publiek met elkaar in debat in Washington.

De Republikeinen houden ook voorverkiezingen, maar daar staat de uitkomst eigenlijk al vast. Zittend president Donald Trump wordt gezien als de gedoodverfde winnaar.

De autoriteiten in Louisiana stellen ook plaatselijke verkiezingen uit. Topfunctionaris Kyle Ardoin zegt de gezondheid en veiligheid van alle inwoners te willen beschermen door verspreiding van het virus tegen te gaan.