Vonnis Pistorius begin juli

Paralympisch en olympisch atleet Oscar Pistorius hoort op 6 juli wat de straf is die hij krijgt wegens de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat werd woensdag bekendgemaakt na drie hoorzittingsdagen in de rechtbank in het Zuid-Afrikaanse Pretoria. De gevallen 'Blade Runner' hangt minimaal vijftien jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Pistorius (29) schoot in 2013 op Valentijnsdag zijn toenmalige vriendin Reeva Steenkamp dood, door de gesloten deur van hun badkamer. De atleet heeft altijd volgehouden dat hij niet wist dat Steenkamp achter de deur zat. Hij dacht dat hij een inbreker had gehoord.

In eerste instantie werd Pistorius schuldig bevonden aan dood door schuld en tot vijf jaar veroordeeld, maar in hoger beroep werd hij schuldig bevonden aan moord.

Taakstraf

Pistorius trok woensdag in de rechtbank zijn protheses uit en strompelde daarna naar de beklaagdenbank. Terwijl hij die vasthield hield zijn advocaat een pleidooi voor een taakstraf in plaats van een lang verblijf achter de tralies.

Dinsdag barstte de vader van het slachtoffer, Barry Steenkamp, in tranen uit tijdens zijn emotionele bijdrage aan de hoorzitting. De 73-jarige Steenkamp verklaarde dat hij injectienaalden in zijn armen en benen had gestoken om ,,dezelfde pijn'' als zijn doodgeschoten dochter te voelen. ,,Oscar moet betalen voor wat hij heeft gedaan'', aldus Steenkamp.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement