Volg hier live de tweede poging van de lancering van de SpaceX-raket

De lancering staat gepland om 21.22 uur Nederlandse tijd.  FOTO ANP

De NASA doet zaterdagavond een nieuwe poging om het bemande ruimteschip Crew Dragon te lanceren. De lancering staat gepland om 21.22 uur Nederlandse tijd.

Het vertrek vanaf Cape Canaveral in Florida gaat alleen door als de weersomstandigheden het toelaten. Afgelopen woensdag was dat niet het geval. Toen blies NASA de lancering op het laatste moment af. Ook voor vanavond is de weersvoorspelling niet al te best.

Lees ook | Slecht weer dreigt lancering SpaceX andermaal te verpesten

Mocht de lancering zaterdag niet door kunnen gaan, dan volgt zondag een nieuwe poging. Die staat gepland om 21.00 uur Nederlandse tijd.

De missie wordt als historisch beschouwd. Voor het eerst brengt een commercieel bedrijf mensen de ruimte in. De Crew Dragon wordt in opdracht van NASA gelanceerd door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk (de topman van Tesla). Als alle goed gaat, arriveren de astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zondag bij het internationale ruimtestation ISS. Daar zullen ze komende maanden verblijven.

De Crew Dragon biedt plaats aan zeven personen. SpaceX heeft de afgelopen jaren al meerdere onbemande vrachtvluchten uitgevoerd met de capsule. De vlucht van Hurley en Behnken is ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds juli 2011. Sindsdien waren de Verenigde Staten afhankelijk van aartsrivaal Rusland om mensen naar het ISS en terug te brengen.

Te zien vanuit Nederland

Slechts 23 minuten na de lancering vliegt de raket over Nederland. Dat zien wij niet, want de zon is dan nog niet helemaal onder.

Om 23.18 uur passeert het ruimtevaartuig voor de tweede keer. Zoek een donkere plek met vrij zicht en houd de zuidwestelijke hemel in de gaten. De raket vliegt van west naar oost en is zichtbaar als een snel bewegende, heldere stip. Een verrekijker helpt.