Verdachte Canada zou al snel aanslag plegen

De terreurverdachte die woensdag in Canada omkwam na een confrontatie met de politie was van plan binnen 72 uur een bomaanslag te plegen in een grote stad. Dat stelt de politie donderdag op basis van een video die de verdachte had opgenomen. De video werd getoond op een persconferentie van de politie.

De Amerikaanse FBI tipte de Canadese autoriteiten over de video van de 24-jarige Aaron Driver, die eerder op sociale media zijn steun voor terreurbeweging Islamitische Staat had uitgesproken. In de video kondigde een gemaskerde Driver een aanslag aan, verwees hij naar recente aanslagen in Europa en bejubelde hij ,,de dappere mannen en vrouwen van de jihad''. ,,Oh Canada, je bent zo vaak gewaarschuwd, het is je zo vaak verteld wat degenen die de Islamitische Staat bestrijden te wachten staat'', aldus Driver in de video.

Toen de autoriteiten Driver eenmaal hadden geïdentificeerd rukten de ordediensten massaal uit naar zijn huis in de plaats Strathroy, in de provincie Ontario. Daar bracht Driver een explosief tot ontploffing op de achterbank van een taxi. De politie kon niet met zekerheid stellen of Driver door de explosie aan zijn einde kwam, of dat politiekogels hem fataal werden. Voor zover bekend had Driver geen handlangers.

Nadat Driver zich op sociale media positief had uitgelaten over IS werd hij uiteindelijk niet vervolgd. De rechter verbood hem wel nog langer sociale media of computers te gebruiken, of contact te zoeken met groepen als IS.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement