Veel doden bij schietpartij homobar Florida

Bij een schietpartij in een homobar in het Amerikaanse Orlando zijn in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer twintig doden gevallen en zeker 42 gewonden. Dat zei de politiechef van Orlando zondagochtend. De schutter werd doodgeschoten door een arrestatieteam. De FBI, die het onderzoek leidt, beschouwt de schietpartij als een terroristische aanslag.

De gewonden zijn naar drie verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

De schutter betrad de club rond 02.00 uur met een aanvalsgeweer en een handvuurwapen en opende het vuur. Enkele minuten later verscheen een bericht op de Facebook-pagina van club Pulse. ,,Iedereen, ga naar buiten en blijf rennen'', drukte de club zijn bezoekers op het hart. De schutter begaf zich op een gegeven moment naar buiten en ging daar door met schieten, schrijft de New York Times. Toen een agent hem probeerde te stoppen ging de dader terug naar binnen en nam enkele aanwezigen in gijzeling.

Bevrijding

Rond 05.00 uur besloot de politie de gijzelaars te bevrijden. Vlak voordat het arrestatieteam naar binnen ging vond een ,,gecontroleerde explosie'' plaats, zei politiechef John Mina. Ten minste negen agenten openden uiteindelijk het vuur op de schutter en een van hen raakte lichtgewond.

De FBI sluit niet uit dat de dader banden had met een jihadistische beweging. ,,We hebben aanwijzingen dat dit individu wellicht dergelijke banden had, met die specifieke ideologie. Maar we kunnen dit nog niet met zekerheid stellen.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement