'Veel Britten zitten ernaast over Europa'

Bijna vijf weken voor het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie hebben volgens een peiling de Britten verrassend weinig verstand van Europa. In een dit weekeinde door de krant The Independent gepubliceerde peiling staat dat een meerderheid niet weet hoeveel landen lid zijn van de EU. De unie telt 28 leden.

De meeste ondervraagden (86 procent) wisten dat de EU geen eigen leger had en 70 procent dacht dat de EU ook geen eigen volkslied heeft. De EU heeft inderdaad geen leger, maar wel de Ode aan de Vreugde. Dat is de officiële Europese hymne met een gedicht van Friedrich von Schiller (1759-1805) en op muziek van de negende symfonie van Ludwig van Beethoven (1770-1827).

De ondervraagden overschatten de invloed van de EU op de Britse wetgeving volgens The Independent. Ruim 60 procent dacht dat de meeste wetten in het land in Brussel zijn opgesteld. In werkelijkheid ligt het percentage Europese wetten tussen de 15 en 50 procent, afhankelijk hoeveel Britse wetgeving wordt meegerekend die enkel is beïnvloed door Europese regels.

De peilingen over de keuze in het referendum van 23 juni geven geen uitsluitsel. Ongeveer de helft wil nu in de EU blijven, de andere helft niet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement