Van alle kanten in beeld gebracht: de lancering van de Crew Dragon

FOTO'S EPA EN AFP

NASA-astronauten Douglas Hurley (53) en Bob Behnken (49) zijn zaterdagavond naar de ruimte gebracht om naar het internationale ruimtestation ISS te gaan. De lancering, de eerste bemande commerciële vlucht, is van alle kanten in beeld gebracht.

SpaceX is nu het eerste commerciële bedrijf dat mensen naar de ruimte heeft gebracht. De lancering betekende ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

De lancering stond aanvankelijk gepland voor afgelopen woensdag, maar toen werd het opstijgen afgeblazen vanwege slecht weer. President Donald Trump woonde de lancering bij. Hij is de derde Amerikaanse president die bij een bemande lancering op Cape Canaveral is.

loading  

De eerste trap van de raket, die ervoor zorgde dat de capsule loskwam van de grond, landde ongeveer 10 minuten na de lancering veilig en gecontroleerd op een speciaal schip op de Atlantische Oceaan. Het schip, Ofcourse I Still Love You genaamd, bracht de draagraket naar de wal voor hergebruik.

loading  

Zijn de astronauten eerder in de ruimte geweest?

Ja. Ze volgden in 2000 samen de astronautenopleiding. Hurley was de piloot die voor het laatst een spaceshuttle aan de grond zette, de Atlantis in juli 2011. Behnken verbleef in 2008 en in 2010 in het ISS en voerde toen zes ruimtewandelingen uit. Hurley is getrouwd met astronaute Karen Nyberg, die twee keer in de ruimte was. Behnkens echtgenote K. Megan McArthur repareerde in 2009 ruimtetelescoop Hubble.

loading  

Wat doen de astronauten nu?

Hurley en Behnken bevinden zich momenteel in een baan om de aarde en voeren aan boord van de Crew Dragon een aantal technische tests uit, eten en slapen nog wat.

Hoe hard gaan ze?

Het duo raast met 27.000 kilometer per uur richting ruimtestation ISS.

loading  

Wanneer komen ze aan bij het ISS?

Zondag tegen 16.30 uur (Nederlandse tijd).

Hoe reageerde oprichter Elon Musk van SpaceX?

Hij werd overmand door emoties, zei hij tegen journalisten. ,,Het is eerlijk gezegd lastig om te praten”, aldus Musk die zijn gedachten naar eigen zeggen nog op orde moet brengen. ,,Ik heb 18 jaar naar dit doel toegewerkt, dus het is nogal moeilijk te geloven dat het is gebeurd.” Musk spreekt de hoop uit dat dit de ”eerste stap” betekent naar een ”beschaving op Mars” en naar een ”multiplanetair leven” met een basis op de maan.

loading  

Hoe heet het vaartuig?

Het vaartuig van Hurley en Behnken heet de Crew Dragon. Hij is gebouwd door SpaceX, het bedrijf van zakenman en Tesla-baas Elon Musk. De capsule wordt niet met knoppen en schakelaars bediend, maar met schermen die op tabletcomputers lijken. De Dragons worden al een paar jaar gebruikt om onbemand het ISS te bevoorraden.

In januari liet SpaceX bewust een (onbemande) lancering van het vaartuig mislukken, om te kijken of een bemanning in geval van nood veilig terug naar de aarde kan worden gebracht. Dat lukte.

loading  

Gaan de Verenigde Staten weer mensen naar de maan brengen?

Tot nu toe waren alleen de Amerikaanse overheid, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd mensen naar de ruimte te brengen. Over een paar jaar willen de Verenigde Staten weer mensen naar de maan en terug brengen. Daarvoor wordt een ander vaartuig ontwikkeld, de Orion.

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading

loading