'VS leveren fregatten aan Taiwan'

De Amerikaanse regering zal nog deze week de verkoop van twee geleidewapenfregatten aan Taiwan goedkeuren, ondanks China's verzet tegen de deal. Dit zeiden bronnen binnen het Amerikaanse Congres maandag.

,,We verwachten nog deze week een aankondiging hierover'', zei een Republikeinse bron binnen het Congres. Een andere bron zei dat de kennisgeving ,,nu elk moment'' wordt verwacht.

Het Congres tekende in december vorig jaar een wet die het mogelijk maakt om vier fregatten aan Taiwan te verkopen. Taiwan verwacht dat het ongeveer 176 miljoen dollar (zo'n 160 miljoen euro) moet ophoesten voor de twee oorlogsschepen. Of het eventueel ook de andere twee fregatten wil aankopen, is nog niet bekend.

Lang geleden

De verkoop zou de eerste keer in vier jaar zijn dat de Verenigde Staten weer wapens leveren aan Taiwan, de langste periode in bijna vier decennia zonder wapenleveranties aan dit land.

China heeft de leveranties in het verleden streng veroordeeld. Ook nu klinkt stevige kritiek. De Chinese ambassade zegt zich hevig te verzetten tegen de wapenverkoop. ,,We roepen de Amerikaanse overheid op om te stoppen met de verkoop van wapens aan Taiwan om te voorkomen dat de betrekkingen tussen China en de VS schade lijden."

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement