VN eist herstel missie in Westelijke Sahara

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil dat de vredesmissie in de bezette Westelijke Sahara een jaar wordt verlengd en niet langer wordt dwars gezeten door Marokko. De Veiligheidsraad stemde vrijdag voor een door de Verenigde Staten ingebrachte resolutie. Secretaris-generaal Ban Ki-moon wordt daarin gevraagd binnen negentig dagen verslag te doen van de missie en of deze in ere is hersteld.

Nadat Spanje zich in de jaren zeventig uit het gebied had teruggetrokken werd het bestuur ervan overgenomen door Marokko en Mauritanië. Er brak oorlog uit tussen de twee landen en uiteindelijk kreeg Marokko het hele gebied in handen. De claim van Rabat op het gebied wordt echter niet internationaal erkend. Marokko zette vorige maand alle internationale civiele leden van de missie het land uit nadat Ban de annexatie van de Westelijke Sahara een ,,bezetting'' had genoemd.

De secretaris-generaal deed de uitspraak tijdens een bezoek aan vluchtelingenkampen voor de Sahrawi, een groep bedoeïenen die zijn wortels heeft in de Westelijke Sahara. Het Polisario Front, een onafhankelijkheidsbeweging die uit Sahrawi's bestaat, wil een referendum over een onafhankelijke Westelijke Sahara. Marokko wil echter niet verder gaan dat meer autonomie voor de regio.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement