Twijfels over werkzaamheid vaccin AstraZeneca bij 65-plussers

Twijfels over werkzaamheid vaccin AstraZeneca bij 65-plussers ANP

De hoge verwachtingen van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca zijn mogelijk niet gerechtvaardigd. Duitse regeringskringen stellen volgens de krant Handelsblatt dat het middel maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief is.

De vrees is dat dit vaccin, dat mogelijk deze week goedkeuring van de EU krijgt, niet in de buurt komt van de ruim 90 procent effectiviteit van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

De vermeende lage effectiviteit bij senioren is een tegenvaller voor de Duitse vaccinatiestrategie, schrijft het dagblad. De krant Bild weet te melden dat het vaccin niet voor ouderen zal worden toegelaten. Ook Nederland wil veel mensen inenten met het AstraZeneca-vaccin, ook ouderen. Eerder kwam uit testen naar voren dat het AstraZeneca-vaccin een gemiddelde effectiviteit had van 70 procent. Dat steeg later naar 90 procent, afhankelijk van de dosering.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het middel al goedgekeurd. Nederland en andere EU-landen hebben 400 miljoen doses gereserveerd bij AstraZeneca. Het bedrijf meldde afgelopen weekend vertraging in de productie en levering. Brussel zegt er alles aan te doen om te zorgen dat het contract over de levering van de doses wordt nageleefd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland