Tusk maakt rondje langs hoofdsteden

EU-president Donald Tusk wil de 27 regeringsleiders en staatshoofden allemaal hebben gesproken voordat ze volgende maand bijeenkomen in Bratislava. De EU-leiders buigen zich op 16 september in de Slowaakse hoofdstad over de toekomst van de Europese Unie zonder het Verenigd Koninkrijk en bespreken mogelijke hervormingen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangt Tusk op 18 augustus voor een werkdiner in Schloss Meseberg, ten noorden van Berlijn. Ontmoetingen met de Franse en Litouwse president staan ook al gepland, evenals met de premiers van Spanje, Luxemburg, Ierland, Letland, Estland, Zweden en Malta.

Tusk probeert verder zo veel mogelijk hoofdsteden langs te gaan. Als er geen datum kan worden geprikt, vindt de raadpleging via de telefoon plaats. ,,Het is het begin van een proces'', klonk het donderdag in Brussel.

Hoewel de Britse premier Theresa May niet welkom is in Bratislava, reist Tusk wel naar Londen om met haar te praten over de Britse intenties en haar visie op de toekomstige relatie met de EU.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement