Turkse journalisten cel in voor reportage

De Turkse journalisten Can Dündar en Erdem Gül zijn vrijdag veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel wegens het lekken van staatsgeheimen. Terwijl Dundar eerder op de dag buiten de rechtbank stond te wachten op het vonnis werd er een aanslag op hem gepleegd, maar de schutter miste zijn doel. Een andere journalist werd wel in een been getroffen.

Dündar is hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet. Samen met Gül, de correspondent van de krant in de hoofdstad Ankara, werd hij beschuldigd van onder meer spionage, het omver willen werpen van de regering en ondersteuning van een terroristische organisatie. Die beschuldigingen volgden op onthullingen over Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië. De rechtbank sprak de twee vrij van poging de regering omver te werpen.

De dader van de aanslag werd direct na het incident door onder anderen de vrouw van Dündar beetgepakt. Hij is uiteindelijk door de politie gearresteerd.,,Het was direct tegenover mij, ik heb de aanvaller gezien'', verklaarde de journalist. Een collega-reporter, die tijdens de aanval kennelijk naast hem stond, raakte gewond aan zijn been.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement