Turkije: EU-ambassadeur was respectloos

De EU-ambassadeur in Turkije, die dinsdagmorgen onverwacht zijn ontslag indiende, legde geen respect voor de Turkse waarden en voor de Turkse president aan de dag. Hansjörg Haber schond daarmee de basisregels van de diplomatie, vindt de Turkse minister van EU-Zaken Ömer Çelik.

De 63-jarige Duitser veroorzaakte vorige maand een diplomatieke rel met onverbloemde kritiek op Turkse laksheid in het uitvoeren van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije. Haber werd in mei op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden nadat hij voor het gehoor van een groep journalisten de Duitse uitdrukking ,,Beginnen als een Turk, eindigen als een Duitser" had gedebiteerd. Het gezegde zou uitdrukken dat iets wat met groot enthousiasme wordt begonnen, met de discipline van een Duitser zou moeten worden afgemaakt. ,,Hier is het precies omgekeerd", had Haber gezegd.

De hoofdonderhandelaar voor Turkse toetreding tot de EU, oud-minister Volkan Bozkir, hekelde Habers ,,neerbuigende opmerkingen'' indertijd al. Hij noemde ze ,,ongepast voor een ambassadeur".

Voorwaarden

Haber zwaait per 1 augustus af, liet de Europese Commissie dinsdagochtend weten. Hij is dan nog geen jaar in functie. De woordvoerder van de Commissie wilde niet ingaan op de suggestie dat het vertrek van de ambassadeur iets te maken heeft met de gewraakte uitspraken.

Turkije voldoet nog altijd niet aan de voorwaarden die de EU heeft verbonden aan het intrekken van de visumplicht voor reizen naar de EU. Die geste was een wederdienst voor het terugnemen van naar de EU uitgeweken Syrische vluchtelingen door Turkije.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement