Trump wil stap terug van wereldtoneel

Met Donald Trump als president doen de Verenigde Staten een stap terug van het wereldtoneel. In zijn toespraak tot de Republikeinse conventie zal de Republikeinse kandidaat zijn isolationistische koers uitstippelen. Dat blijkt althans uit de conceptversie van zijn speech, waarvan het weblog Politico de tekst heeft bemachtigd.

,,Amerikanisme, niet globalisme, zal ons credo zijn. Zo lang we geleid worden door politici die Amerika niet op de eerste plaats zetten, weten we zeker dat andere landen Amerika niet met respect zullen behandelen. Dit alles zal veranderen in 2017'', citeert Politico uit de tekst.

Trump ziet niets in hardhandige regimeveranderingen in andere landen. Hij noemt dat 'gefaald beleid'. De vorige Republikeinse president, George W. Bush, was juist een uitgesproken voorstander van dit soort Amerikaans ingrijpen op het wereldtoneel. Hij bracht de regimes in Afghanistan en Irak ten val, met alle gevolgen van dien.

Het campagneteam van Trump heeft zelf ook delen van zijn toespraak vooraf vrijgegeven. Die gaan vooral over binnenlandse politiek. Trump belooft veiligheid, banen en belastingverlaging.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement