Trump roept in video op tot eenheid, gaat niet in op impeachment

Trump roept in video op tot eenheid, gaat niet in op impeachment ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag opgeroepen tot eenheid in een video op Twitter, maar repte met geen woord van de historische tweede impeachmentprocedure die het lagerhuis van het parlement enkele uren daarvoor tegen hem heeft opgestart. De Democraten en sommige Republikeinen willen dat Trump wordt afgezet vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers vorige week.

In de video veroordeelde Trump andermaal de aanval op het parlementsgebouw. Hoewel hij op de bewuste avond wisselende signalen aan zijn volgelingen afgaf, zegt Trump in de video van woensdag dat een "echte aanhanger" van hem politiek geweld niet zou tolereren en dat de bestormers "onze beweging niet steunen".

De president roept iedereen die achter zijn beleid staat op om te proberen de maatschappelijke spanningen te doen afnemen. Trump riep de Amerikanen verder op om "over de passies van het moment" heen te komen.

Hoewel de tweede impeachmentprocedure niet door Trump wordt genoemd, is het verschil in de video met zijn gewoonlijke toon en retoriek opvallend. Dinsdag leek de scheidend president nog te blaken van zelfvertrouwen toen hij bij een toespraak voor de muur met de Mexicaanse grens zei dat hij zich geen zorgen maakte om een versnelde afzettingsprocedure. Die procedure, niet de impeachment, maar een afzettingsprocedure voor gevallen waarin de president zijn taken niet meer kan uitvoeren, is "nul risico voor me", zei Trump dinsdag.

De video werd gepost op een Twitterpagina genaamd The White House. Trumps eigen account en pagina is door Twitter opgeschort als gevolg van de bestorming van het Capitool.