Trump en Clinton lopen uit op rivalen

Hillary Clinton en Donald Trump hebben dinsdag hun opmars naar de kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap voortgezet. In vijf staten in het noordoosten van de Verenigde Staten werden voorverkiezingen gehouden. De concurrenten kwamen er nauwelijks aan te pas.

Trump kreeg volgens exitpolls de meeste Republikeinse kiezers achter zich in alle vijf de staten: Connecticut, Maryland, Pennsylvania, Rhode Island en Delaware. Bij de Democraten won Clinton volgens de voorspellingen van tv-zenders in Pennsylvania, Maryland, Delaware en Connecticut. Clinton heeft nog één tegenstrever: zelfverklaard socialist Bernie Sanders. Hij sleepte volgens Amerikaanse media alleen de winst binnen in het kleine Rhode Island.

Bij de Republikeinen zijn buiten Trump nog twee kandidaten in de race: Ted Cruz en John Kasich. Dat ze allebei nog meedoen, speelt Trump in de kaart, aangezien de stemmen van Republikeinse kiezers die de rijke zakenman niet zien zitten over twee mannen worden verdeeld.

Trump riep zichzelf na zijn duidelijke winst in het noordoosten uit tot de gedoodverfde kandidaat. Hij riep Cruz en Kasich op de handdoek in de ring te gooien. ,,Wat mij betreft is dit gebeuren voorbij'', zei hij.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement