Toezichtsraad Facebook vindt 'verwijderbeleid' fout

Toezichtsraad Facebook vindt 'verwijderbeleid' fout ANP

Een toezichtsraad van de sociale mediagigant Facebook is na maanden onderzoek tot de conclusie gekomen dat vier van de eerste vijf onderzochte verwijderde boodschappen onterecht door de 'bedrijfscensors' zijn geschrapt. Dat betreft volgens de raad ook berichten die volgens die censors verwijderd moesten worden omdat ze haat zouden prediken of in hun ogen schadelijke informatie over Covid-19 bevatten.

De raad geldt als een onafhankelijk controlelichaam en heeft voor het eerst een oordeel geveld. Facebook ligt al jaren onder vuur, onder meer over het omgaan met meldingen van of over de Republikeinse ex-president Donald Trump. Hij werd recent geblokkeerd.

De raad telt twintig leden en heeft een budget van 130 miljoen dollar (107 miljoen euro). Hij is door de onderneming van miljardair Mark Zuckerberg opgezet om ten minste zes jaar de op basis van bedrijfsregels omstreden verwijderingen van het sociale medium te onderzoeken. De raad geeft nu Facebook zeven dagen de tijd de onterecht verwijderde berichten terug te plaatsen. Het ging onder meer om een boodschap over het lot van de Oeigoerse minderheid in China en een boodschap over een mogelijk nieuw medicijn tegen Covid-19 met kritiek op de Franse regering,

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland