Taiwan en VS bestendigen defensief pact tegen China

Taiwan en VS bestendigen defensief pact tegen China ANP

Taiwan en de Verenigde Staten hebben bij het bezoek van een onofficiële Amerikaanse delegatie aan Taipei het wederzijdse voornemen uitgesproken om militaire agressie van China tegen te gaan. De Taiwanese president Tsai Ing-wen zei tegen de Amerikaanse delegatie dat haar land met de VS zal samenwerken om China af te schrikken van "avontuurlijke manoeuvres en provocaties".

Taiwan wordt momenteel bezocht door de voormalige Amerikaanse senator Chris Dodd en de voormalige onderministers van Buitenlandse Zaken Richard Armitage en James Steinberg. Hun bezoek is een signaal van steun van de regering-Biden aan het democratisch geregeerde eiland. President Tsai vertelde de drie donderdag dat de militaire activiteit van China in toenemende mate de vrede en de stabiliteit in de regio bedreigt.

"We zijn graag bereid om samen te werken met gelijkgestemde landen, waaronder de Verenigde Staten, om samen de vrede en de stabiliteit op de zuidelijke Stille Oceaan te bewaken", aldus president Tsai. Zij zwoer de samenwerking met de Verenigde Staten voort te zetten, ook om de "informatie-oorlog" vanuit China tegen te gaan.

Oud-senator Dodd vertelde Tsai dat zij en haar land een "betrouwbare vriend" hebben aan president Joe Biden. Hij zegde toe dat de Amerikanen de eilandnatie zullen helpen hun buitenlandse zaken uit te breiden en in de verdediging van Taiwan zullen investeren. Het Amerikaans-Taiwanese partnerschap is "sterker dan ooit", aldus Dodd.

Tsai gaf aan dat Taiwan snel handelsonderhandelingen met de VS wil aangaan. Het land wil al geruime tijd een vrijhandelsakkoord sluiten met Washington.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland