Syrische vluchtelingen geland in Hannover

De uitwisseling van Syrische oorlogsvluchtelingen als resultaat van de overeenkomst tussen de EU en Turkije is op gang gekomen. Op het vliegveld van Hannover kwamen maandag de eerste twee vliegtuigen uit Istanbul aan met zes families, die door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waren geselecteerd op urgentie.

Het gaat in totaal om 32 vrouwen, mannen en kinderen. Ze zijn per bus naar opvangkamp 'Friedland' gebracht in de buurt van Göttingen. Steden en gemeentes in Nedersaksen zullen zich vervolgens over de Syrische gezinnen ontfermen.

De politie en medewerkers van de Duitse migratie- en vluchtelingendienst BAMF ontvingen de asielzoekers. Volgens een woordvoerster was de eerste groep van zestien Syriërs erg opgewonden en ook wat angstig. De families hadden vorige week pas te horen gekregen dat ze naar Duitsland zouden gaan en wisten niet precies wat hun te wachten stond.

Weerstand

In verscheidene Europese landen bestaat weerstand tegen het opnemen van Syrische vluchtelingen. Op het vliegveld van Hannover hield maandag een man een protestbord met de tekst 'Refugees not welcome' omhoog toen de eerste groep arriveerde. Geen van de Syriërs wilde de verzamelde journalisten te woord staan. ,,Ze krijgen in Friedland alle tijd tot rust te komen'', aldus Wicher.

Het akkoord tussen de EU en Turkije behelst dat alle vluchtelingen en migranten die sinds 20 maart illegaal Griekenland zijn binnengekomen, zullen worden teruggebracht tenzij ze kunnen aantonen dat ze in Turkije gevaar lopen te worden vervolgd. In ruil voor iedere teruggestuurde Syriër neemt Europa er legaal een uit Turkije op. De regeling geldt voor 72.000 mensen die de Turkse grens zijn overgestoken uit angst voor het oorlogsgeweld in Syrië. Van dat contingent mogen er 15.000 naar Duitsland komen.

De Griekse regering maakte officieel bekend dat maandag 202 vluchtelingen, voornamelijk mannen, vanuit Lesbos en Chios op de boot naar Turkije zijn gezet. Verreweg de meesten waren afkomstig uit Pakistan en Afghanistan. Er waren slechts twee Syriërs aan boord. De autoriteiten in Athene hebben niet gezegd wanneer de volgende uitzetting is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement