'Staakt-het-vuren Israël en Palestijnen'

Israël en de gewapende groepen in Gaza zijn een staakt-het-vuren overeengekomen na een opleving van het grensoverschrijdende geweld van zaterdag. Dat meldt een Palestijnse functionaris.

,,Inspanningen van Egyptische en internationale inspanningen hebben ertoe geleid de huidige escalaties te beëindigen’’, aldus de Palestijn die anoniem wil blijven. Een woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft niet gereageerd.

Israël voerde zaterdag tientallen luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Op hun beurt vuurden Palestijnse militanten tientallen raketten af op Israël.

Luchtaanval

Twee Palestijnse tieners zijn gedood tijdens een Israëlische luchtaanval op Gaza-Stad. Veertien anderen raakten gewond. Volgens getuigen nam de Israëlische luchtmacht een leeg gebouw onder vuur en raakte de slachtoffers van vijftien en zestien jaar oud die toevallig voorbij liepen. Een woordvoerder van het Israëlische leger kon dit niet bevestigen. Volgens het Israëlische leger gebruikt Hamas het gebouw en een tunnel eronder voor trainingen in stadsguerrilla. Omwonenden zouden voor de luchtaanval gewaarschuwd zijn.

In Israël raakten volgens getuigen drie Israëliërs in de stad Sderot gewond. Ook ging volgens de Israëlische legerradio het luchtalarm af in de stad Ashkelon ten noorden van de Gazastrook. Of de stad daadwerkelijk is geraakt door Palestijnse raketten is niet bekend.

Opleving

Het ging volgens een Israëlische regeringswoordvoerder om de grootste opleving van het geweld sinds de Gaza-oorlog in 2014.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigde zaterdag met intensievere aanvallen op Gaza als de raketaanvallen van militante Palestijnen op Israël doorgaan. ,,We zullen de intensiteit van de aanvallen verhogen indien nodig", zei Netanyahu na afloop van een overleg met minister van Defensie Avigdor Lieberman en de legerleiding.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement