Slecht weer dreigt lancering SpaceX andermaal te verpesten

De lancering staat gepland om 21.22 uur Nederlandse tijd.  FOTO ANP

De lancering van NASA astronauten Bob Behnken en Doug Hurley, gepland om 21.22 uur Nederlandse tijd, gaat mogelijk niet door. Het weer rond Cape Canaveral in Florida is mogelijk te slecht. Met name de mogelijke bliksem is levensgevaarlijk.

Volgens SpaceX en NASA is de kans dat de lancering van de Falcon 9 raket met het ruimtevaartuig Crew Dragon doorgaat 50/50. Dat was ook afgelopen woensdag het geval en toen werd de lancering 17 minuten voor aanvang afgeblazen. Er is ook morgen nog een lanceermogelijkheid. Dan wordt er iets beter weer voorspeld.

Zelfs al dondert en bliksemt het vanavond niet bij het lanceerplatform, dan nog kan het te gevaarlijk zijn om de raket te lanceren. Het elektrisch geladen wolkendek kan ook tot ontlading komen als er een raket doorheen schiet. Er wordt niet alleen gekeken naar het weer in Florida maar ook naar de condities in de baan die de raket maakt over de Atlantische Oceaan richting Ierland.

Als de lancering doorgaat, dan is het voor eerst sinds 2011 dat er mensen de ruimte in worden geschoten vanaf Amerikaanse bodem. Crew Dragon heeft het ISS ruimtestation als bestemming, een vlucht van 19 uur. De ruimtereis heeft nog een primeur. Het zal voor het eerst zijn dat mensen door een commercieel bedrijf, SpaceX is van Tesla-baas Elon Musk, in de ruimte worden gebracht.

President Donald Trump en vice-president Mike Pence worden bij de lancering verwacht. Ook zijn er ondanks corona duizenden mensen in de buurt om te kijken. Vanuit Nederland is er niets te zien; het is even voor 21 uur als de Crew Dragon over Europa schiet nog niet donker genoeg.

De lancering is te volgen via een livestream van NASA.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland