'Situatie Bagdad onder controle'

De situatie in de Iraakse hoofdstad Bagdad is na een bestorming van het parlement door demonstranten weer ,,onder controle van de veiligheidsdiensten''. Dat zei premier Haider al-Abadi zaterdagavond in een verklaring. Hij riep de demonstranten op vreedzaam te protesteren zonder staatseigendommen te beschadigen.

Irak kondigde zaterdag de noodtoestand voor Bagdad af nadat duizenden demonstranten de zogenoemde Groene Zone in de stad hadden bestormd en het parlementsgebouw waren binnengedrongen. In de streng beveiligde Groene Zone van Bagdad zijn ook tal van ambassades en ministeries gevestigd.

De demonstranten waren aanhangers van de sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr. Ze eisen politieke hervormingen. Ze zijn woedend omdat een stemming over hervormingen is uitgesteld. De politie gebruikte volgens lokale media traangas om de demonstranten tegen te houden. Ook werden schoten gehoord. De Iraakse autoriteiten ontkenden dat er was geschoten.

Volksopstand

Enkele aanhangers van Sadr wisten het parlement binnen te dringen. Op beelden op internet waren demonstranten te zien die in het parlementsgebouw rondliepen en met vlaggen zwaaiden.

Premier Haider al-Abadi ligt onder vuur, omdat hij de financiële crisis in zijn land niet goed zou aanpakken en te weinig vaart zou zetten achter het vernieuwen van zijn regeringsploeg. Sadr zei zelf eerder vanuit de heilige stad Najaf dat ,,hij wacht op de grote volksopstand'' die een eind maakt aan de corruptie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement