'Schutter stond op radar inlichtingendienst’

De man die drie mensen doodschoot in Luik, was sinds vorig jaar in beeld bij de Belgische inlichtingendienst omdat hij in de gevangenis was geradicaliseerd. Dat meldt de krant De Morgen op basis van bronnen rond het onderzoek.

Benjamin H., die 31 jaar was en niet 36 zoals eerder gemeld, mocht de gevangenis maandag verlaten voor een verlof van 36 uur. Hij moest tot 2020 een celstraf uitzitten. Hij zat sinds 2003 min of meer onafgebroken in de gevangenis, veelal voor kleinere vergrijpen als diefstal en drugsdelicten.

Na een uit de hand gelopen politiecontrole viel hij dinsdag twee agenten aan met een mes, pakte hun dienstwapen en executeerde de vrouwen van 45 en 53 jaar. Vervolgens schoot hij een 22-jarige student dood die in een auto voorbijreed. Uit videobeelden blijkt dat H. 'Allahu Akbar' heeft geroepen.

Bij de schietpartij raakten ook vier agenten gewond aan hun benen en armen, van wie er een het ziekenhuis al heeft verlaten, zei de korpschef van Luik op een persconferentie. Uit het aantal kogels dat H. afvuurde blijkt volgens hem dat de schutter het duidelijk had gemunt op de politie. Die schoot hem dood nadat hij twee werknemers van een school had gegijzeld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement