Schutter VS beloofde steun jihad op Facebook

Een van de schutters van het bloedbad in het Amerikaanse San Bernardino heeft via Facebook haar steun beloofd aan de islamitische jihad. Ook liet ze weten ooit mee te willen doen aan de gewapende strijd. Tashfeen Malik stuurde daarover zeker twee privéberichten, in 2012 en 2014, naar een kleine groep vrienden uit haar geboorteland Pakistan. Dat schrijft de Los Angeles Times maandag (lokale tijd).

Malik schoot samen met haar man Syed Rizwan Farook op 2 december veertien mensen dood en verwondde 21 anderen. Het stel stierf tijdens het vuurgevecht met de politie.

De Facebookberichten zijn ontdekt door agenten van de FBI. Die onderzoeken onder meer of Malik en Farook hulp hebben gehad van anderen, door hen gefinancierd zijn, of zijn gedwongen om de moord uit te voeren. Ook wordt nagegaan of de twee in direct contact zijn geweest met buitenlandse terroristische organisaties. In dat verband liet de FBI eerder al weten dat het echtpaar was geradicaliseerd en minstens twee jaar spraken over martelaarschap en de jihad. Ze zouden elkaar in 2013 op internet hebben leren kennen.

Urdu

Volgens de Los Angeles Times wijzen de berichten op social media erop dat de Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten signalen dat Malik een potentieel gevaar was, hebben gemist. De berichten waren geschreven in het Urdu, een officiële taal in Pakistan. Malik schreef haar Pakistaanse vrienden over de jihad voordat ze in juli 2014 op het visum van haar toenmalige verloofde de Verenigde Staten binnenkwam.

Het onderzoek naar de massamoord in San Bernardino gaat nog altijd verder. Duikers van de FBI hebben drie dagen gezocht in een meer vlakbij de plaats delict. Daar zou het echtpaar vlak voor of na de schietpartij zijn geweest en mogelijk een harde schijf van een computer hebben gedumpt. De duikers hebben enkele voorwerpen boven water gehaald, maar die blijken niets met het misdrijf of het echtpaar te maken te hebben.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement