Sanders wil samenwerken met Clinton

Hillary Clinton is opgetogen dat president Barack Obama haar ambitie steunt om zijn opvolger te worden. ,,Het is heerlijk, omdat wij elkaar in de loop der jaren hebben leren kennen en van felle concurrenten echte vrienden zijn geworden'', zei Clinton. Zij verloor in 2008 de strijd om de Democratische presidentsnominatie van Obama, en was in diens eerste ambtstermijn minister van Buitenlandse Zaken.

Clinton verzekerde zich deze week in voorverkiezingen in zes staten van voldoende steun om de nominatie in de wacht te slepen. Het was voor Obama, die zich tot dan neutraal had opgesteld, het sein om openlijk steun aan Clinton te betuigen. Hij deed dat uiteindelijk donderdag, nadat hij Bernie Sanders op diens verzoek op het Witte Huis had ontvangen.

,,Ik denk niet dat er ooit iemand zo gekwalificeerd was voor dit ambt'', zei Obama over Clinton. ,,Zij bezit de moed, de meelevendheid en het hart om deze taak te volbrengen.''

Nederlaag

Sanders liet na het onderhoud met Obama weten dat hij zijn campagne tot aan de laatste voorverkiezingen dinsdag in Washington D.C. zal voortzetten, maar liet tegelijkertijd doorschemeren dat hij zich bij zijn nederlaag neerlegt. Hij zei zijn rivale dinsdagavond al te hebben ,,gefeliciteerd met haar zeer sterke campagne'' en zei te hopen op een spoedig gesprek met haar.

,,Ik wil alles doen wat in mijn macht ligt'' om te voorkomen dat Donald Trump president van de VS wordt, zei Sanders. ,,Wij willen een regering die ons allemaal vertegenwoordigt en niet alleen een handvol rijke campagnedonateurs.'' Volgens medewerkers heeft Sanders een waslijst aan politieke wensen die hij op de conventie in juli in het partijprogramma opgenomen wil zien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement